Myndighet JO-anmäls: ”Har inte ens levt upp till förordet i förvaltningsplanen”
Länsstyrelsen i Örebro har JO-anmälts för sin brist på vargförvaltning. Bakgrunden är myndighetens förvaltningsplan av stora rovdjur i länet där länsstyrelsen, enligt anmälan, inte lever upp till den förvaltning som beskrivs.
Örebro län kan ha landets tätaste koncentrationer av varg. Det här har fått stora konsekvenser för bland andra länets jägare. Avskjutningsstatistiken för älg i länet visar en alarmerande utveckling.
Stadra-Nora älgskötselområde är ett exempel på hur älgavskjutningen kan se ut i Örebro län. I området har avskjutningen gått från en avskjutning på 151 älgar år 2011 till 0 älgar 2022.
I länsstyrelsens förvaltningsplan för stora rovdjur i länet står: ”Förvaltningen ska vara adaptiv, vilket innebär att den tar hänsyn till ny kunskap om rov- och bytesdjur och vid behov anpassar förvaltningen efter denna”…
Och: ”Kunskap om populationerna kan bland annat användas till att styra förvaltningen så att stabila rovdjurspopulationer tillåts utan att detta i för stor grad påverkar möjligheten till jakt.”
Det här har myndigheten misslyckats med, anser en privatperson. Därför JO-anmäls nu länsstyrelsen i Örebro län.
”Syftet med anmälan är att få länsstyrelsen Örebro att tillämpa den av Länsstyrelsen Örebro framtagna och beslutade planen för förvaltningen av våra stora rovdjur. Myndighetsutövning ska vara tydlig, förutsägbar, utgå ifrån lagar och förordningar, ha sin förankring i demokratiskt fattade beslut och följa de styrdokument som finns”, står det i anmälan.
Anmälaren ser förvaltningsplanen som ett kontrakt mellan befolkningen i Örebro län och sin ”länsregering.”
– Länsstyrelsen Örebro har inte ens levt upp till förordet i förvaltningsplanen, konstaterar anmälaren.
Läs även
• Förvaltningsplan stora rovdjur Örebro län
Viltförvaltningsdelegationen beslutade den 28 februari 2020 att förlänga den regionala rovdjursplanen till utgången av 2022, inklusive en mindre revidering med nya miniminivåer och referensvärde.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.