Det blir ingen licensjakt på varg i reviret Prästskogen. Detta trots att såväl länsstyrelsen som Naturvårdsverket vill genomföra jakt i reviret.

Det blir ingen licensjakt på varg i reviret Prästskogen. Detta trots att såväl länsstyrelsen som Naturvårdsverket vill genomföra jakt i reviret. Foto: Mostphotos

Juridiskt fiasko för myndigheter – domstol stoppar beslutad vargjakt

Det blir ingen licensjakt på varg i reviret Prästskogen i Ljusdals kommun. Det står klart sedan även Kammarrätten underkänt länsstyrelsen i Gävleborgs beslut om licensjakt på sex vargar.

Det var många som blev förvånade när länsstyrelsen i Gävleborgs län pekade ut reviret Prästskogen för licensjakt. Detta eftersom reviret delas med Jämtlands län, där miniminivån för varg inte är uppfylld.

Och Förvaltningsrätten i Luleå stoppade också licensjakten på varg i reviret. Motiveringen löd mycket riktigt att del av reviret låg i Jämtland, som ingår i norra förvaltningsområdet för varg, och att jakten skulle innebära att Jämtland fortsatt ligger under miniminivån för vargstammen.

 

Överklagade

Länsstyrelsen överklagade domen till Kammarrätten och pekade samtidigt ut ett annat revir, Skrottmyren, för licensjakt om jakten i Prästskogen skulle underkännas.
Även detta beslut förvånade många eftersom tidigare domar tydligt markerat att ett beslut om licensjakt inte kan ändras samtidigt som det aktuella beslutet är föremål för en domstolsgranskning.

 

Underkändes

Några dagar senare fick också länsstyrelsen i Gävleborgs län, som väntat, ett underkännande av Förvaltningsrätten i Luleå. I sin dom anser förvaltningsrätten att länsstyrelsen tagit ett beslut som är beroende av en dom som ännu inte är fastställd, och att det utgör alltför osäkra förutsättningar för att utgöra underlag för ett ändringsbeslut.

Länsstyrelsen överklagar dom och pekar ut nytt revir för vargjakt

Hade länsstyrelsen valt att inte överklaga förvaltningsrättens beslut angående jakten i Prästskogen hade det funnits möjlighet att ta nya beslut.

 

Stopp i Prästskogen

Nu uppger Sveriges Radio Gävleborg att frågan om licensjakt på sex vargar i Prästskogenreviret har prövats även av Kammarrätten. Enligt Sveriges Radio slår Kammarrätten fast att vargarna i reviret inte får skjutas vid vinterns licensjakt eftersom de, enligt domstolen, är viktiga för det norra rovdjursförvaltningsområdet och ska fredas.

 

Oklart läge

Det är i skrivande stund oklart om eller hur länsstyrelsen i Gävleborgs län kommer att gå vidare och exempelvis besluta om licensjakt i något eller några andra revir.
– Vi kommer nu att avvakta Kammarrättens dom gällande Prästskogen innan vi tar ställning hur vi går vidare, sa Sandra Wahlund, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborg, i en tidigare kommentar på myndighetens hemsida.

 

Dubbelt så många

Gävleborgs län har fler än dubbelt så många vargar som länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation beslutat om. Vid den förra vinterns inventering hittades 8,17 länsegna föryngringar av varg. Viltförvaltningsdelegationen har beslutat om ett mål på fyra årliga föryngringar i länet.

 

Beslut av Naturvårdsverket

Det är Naturvårdsverket som beslutat att Jämtlands län ska ha en årlig vargföryngring.
Verket fattade beslutet i juni 2019 och körde samtidigt över Jämtlands länsstyrelse, som inte vill ha någon vargföryngring i länet.

Naturvårdsverket har dock gett grönt ljus för licensjakten i reviret Prästskogen, men det spelar alltså ingen roll. Domstol har stoppat licensjakt i reviret. Detta på grund av att Naturvårdsverkets tidigare beslut om en vargföryngring i Jämtland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev