Kammarrätten har beviljat prövningstillstånd, och kommer att pröva länsstyrelsen i Jämtlands beslut om licensjakt på 200 björnar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kammarrätten prövar björnjakten – ingen omfördelning av kvarvarande licens

Premium

Kammarrätten i Sundsvall kommer att pröva länsstyrelsen i Jämtlands beslut om licensjakt på 200 björnar. Det innebär att möjligheten till omfördelning av kvarvarande björnar på licensen fortsatt stoppas i avvaktan på dom.

Beslutet om licensjakt på 200 björnar överklagades av Svenska Rovdjursföreningen och Jaktkritikerna. Efter en dom i Förvaltningsdomstolen överklagade föreningarna beslutet till Kammarrätten i Sundsvall.

 

Vill skjuta fullt

Under den pågående rättsprocessen har länsstyrelsen i Jämtland genomfört en förändring av jaktområden, där åtta jaktområden slogs samman till ett enda jaktområde. Länsstyrelsen motiverade sitt beslut med att jakten gått trögt i de västra delarna, uppe i fjäll eller fjällnära skogar, och att man såg en risk för att kvoten på 200 björnar inte skulle fällas innan jakttiden går ut den 15 oktober.

Det hann jagas en dag, och skjutas sju björnar, innan även beslutet om ändrade jaktområden överklagades och inhiberades.

Motivet var att länsstyrelsen inte har rätt att ändra ett beslut som samtidigt prövas rättsligt.

 

Avlyst i flera områden

Det är den prövning som kammarrätten nu har sagt att man vill göra. Det innebär att själva beslutet och omfattningen på årets björnjakt i Jämtland ska prövas, men det innebär också att det inte går att genomföra en länsomfattande jakt på de återstående björnarna.

Jakten fortsätter istället enligt det ursprungliga beslutet i åtta jaktområden. På tisdagseftermiddagen fanns det 40 björnar kvar på årets tilldelning i Jämtland.

Jakten är avlyst i fem av de åtta jaktområdena, som snabbt blev fullskjutna.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev