En bantad vargjakt leder till att det inte är möjligt att nå målsättningen för rovdjursförvaltningen i länet, varnar länsstyrelsen i Gävleborgs län. Foto: Olle Olsson

Länsstyrelsen överklagar dom och pekar ut nytt revir för vargjakt

Länsstyrelsen Gävleborg ansåg att jakt på varg skulle bedrivas i reviret Prästskogen, men förvaltningsrätten upphävde beslutet. Nu överklagar myndigheten domen till Kammarrätten och pekar samtidigt ut ett alternativt revir för den kommande licensjakten på varg.

Förvaltningsrätten anser inte att licensjakt kan bedrivas i reviret Prästskogen som delas mellan Gävleborgs och Jämtlands län. Anledningen är att beslutet inte anses ta tillräcklig hänsyn till påverkan på beståndet och gynnsam bevarandestatus kopplat till det Norra förvaltningsområdets miniminivå.

– Det här gör det svårt att förvalta gränsrevir i de norra delarna av mellersta förvaltningsområdet och vi tycker att det är viktigt att få det här prövat i högre instans, säger Sandra Wahlund, vilthandläggare på länsstyrelsen Gävleborg, i ett pressmeddelande.

 

Alternativ jakt i Skottmyren

Förvaltningsrättens upphävande av beslut om licensjakt efter varg i Prästskogen minskar det uttag som beräknats vara framåtsyftande i förvaltningen av arten varg. Länsstyrelsen menar därför att resultatet av domen kommer få stor betydelse för såväl den nationella som den regionala populationen och utvecklingen.

Stoppad vargjakt – så går länsstyrelsen vidare

Om domen att upphäva beslutet om jakt i Prästskogen kvarstår anser Länsstyrelsen Gävleborg att det finns anledning att peka ut ett nytt revir för licensjakt efter varg i Gävleborgs län. Om det inte görs anser myndigheten att det inte är möjligt att nå målsättningen för rovdjursförvaltningen i länet som är satt av viltförvaltningsdelegationen.

 

Bara vid utebliven jakt

Länsstyrelsen Gävleborg beslutar därför om licensjakt efter varg i reviret Skrottmyren. Reviret ligger i ett kluster av revir i den norra delen av länet. Enligt det senaste årets inventering finns det ingen genetiskt viktig varg i området. Reviret uppfyller de målsättningar som viltförvaltningsdelegationen har satt upp för eventuell jakt kopplat till koncentration av varg.

En förutsättning för att jakt ska bedrivas i Skrottmyren är dock att beslutet att inte bedriva jakt i Prästskogen kvarstår. Det är alltså inte tal om att utöka tilldelningen på varg i länet.

 

Knappt om tid

Klart är att länsstyrelsen överklagar domen i förvaltningsrätten. Däremot har myndigheten ingen aning om hur snabbt juridikens kvarnar i sin tur kommer att mala hos Kammarrätten i Sundsvall. Tiden kvar till licensjakten börjar bli knapp och myndigheten kan nu bara önska att ärendet prövas så snabbt som möjligt.

– Vi har i överklagan bett om en skyndsam prövning, vilket vi hoppas att Kammarrätten hörsammar med anledning av vårt ändringsbeslut av jaktområde, säger Sandra Wahlund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev