Licensjakten på varg har halverats i Gävleborgs län efter en dom i förvaltningsrätten. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Stoppad vargjakt – så går länsstyrelsen vidare

Premium

Förvaltningsrätten har stoppat den beslutade licensjakten på varg i reviret Prästskogen i Ljusdals kommun. Länsstyrelsen i Gävleborgs län anser att domen är förvånande. Så här tänker myndigheten gå vidare.

– Vi planerar att överklaga domen. Vi håller också på att titta på andra alternativ. Däribland att kika på ett annat revir och utpeka det för licensjakt, säger Sandra Wahlund, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborgs län.

 

• En överklagan kommer att ta tid. När fattar ni eventuellt beslut om att tillåta jakt i ett annat revir?

– Båda sakerna ska ske så fort som möjligt. Just nu tittar vi på våra juridiska möjligheter att göra båda. Vi behöver få klarhet i om vi juridiskt sett har möjlighet att peka ut ett annat revir för jakt i samband med att vi överklagar förvaltningsrättens dom, säger Sandra Wahlund.

 

• Länsstyrelsen har egna jurister. Är det samma jurister som nu arbetar med frågan som tidigare gav klartecken till att besluta om den vargjakt som nu blev stoppad av domstol?

– Ja, i princip. Nu jobbar vi ganska självständigt på länsstyrelsens viltsida, men vi har absolut haft våra jurister inkopplade i besluten.

 

• Det var en och annan som höjde på ögonbrynen när länsstyrelsen beslutade om licensjakt i ett revir som delas med det norra rovdjursförvaltningsområdet.
Vad var det som gjorde att ni ville lägga licensjakten just i reviret Prästskogen?

– Vi anser att det finns fog att besluta om licensjakt i just det området. Dels är det tätt med revir där, det finns en skadehistorik sedan tidigare och vi ser också att vargreviren i det där området påverkar älgförvaltningen ganska rejält.

 

• Blev ni förvånade när domstolen underkände licensjaktbeslutet i Prästskogen?

– Ja, det blev vi faktiskt. Vi hade varit i kontakt med Naturvårdsverket för att få deras input och vi trodde nog att det skulle gå vägen.

Det är Naturvårdsverket som tidigare har beslutat att det ska finnas en årlig vargföryngring i Jämtland. De körde då samtidigt över länsstyrelsen i Jämtland som sa nej till en vargföryngring.

Naturvårdsverket står fast vid vargbeslut

I domen om stoppad jakt i reviret Prästskogen hänvisas till korrespondens mellan länsstyrelsen i Gävleborgs län och Naturvårdsverket.

 

• Vad var Naturvårdsverkets inställning till jakt i Prästskogsreviret?

– Naturvårdsverket såg inga svårigheter med jakt i det utpekade reviret. Det norra förvaltningsområdet ses av verket inte som ett lika viktigt spridningsområde som det södra.

Samma bedömning gjorde dock inte förvaltningsrätten i Luleå. I sin dom där den stoppade licensjakten, skriver domstolen att det är: ”märkligt att Länsstyrelsen i Gävleborgs län valt ut Prästskogen, länets enda revir som delas med norra rovdjursförvaltningsområdet, för licensjakt.”

Vargjakt ställs in av förvaltningsrätten

Vid den senaste inventeringen hade Gävleborg drygt åtta familjegrupper av varg. Förvaltningsmålet är att länet ska ha fyra årliga föryngringar. Vargstammen hade också ökat jämfört med året innan.

Begränsad vargjakt i sex revir

Ändå beslutade länsstyrelsen tidigare i höst att halvera tilldelningen i den kommande licensjakten på varg, detta jämfört med den senaste licensjakten där båda reviren som jagades låg helt och hållet inom Gävleborgs län.

 

• Vad var syftet med halveringen?

– Det var nog inte vår inställning att vi skulle halvera tilldelningen. Vi tittade på var det är tätt med varg och vilka revir som var lämpliga för jakt. Vi har ju ett antal revir som är undantagna från jakt då det finns genetiskt viktiga vargar där. Precis som för alla andra län som beslutat om licensjakt ligger reviren på länsgränserna.

Länsstyrelsen överklagar dom och pekar ut nytt revir för vargjakt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev