Vargjakten stoppades, men överklagandeprocessen är igång. Foto: Lennart Johannesson

Stor besvikelse över utebliven vargjakt – överklagan förbereds

Premium

Att det inte blir licensjakt på varg i Prästskogenreviret beror på att vargförvaltningen är indelad i administrativa gränser. Det menar Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet, som anser att vargstammen borde ses som en enda, Fennoskandisk vargstam. Då hade man inte hamnat i det här läget, menar han.

Prästskogenreviret i norra Gävleborg delas med länen Jämtland och Västernorrland som tillhör det norra rovdjursförvaltningsområdet. Det området saknar rätt att besluta om licensjakt efter varg. Länsstyrelsen i Gävleborg beslutade endast om jakt i den del av reviret som befinner sig inom Gävleborgs gränser.

 

Bakläxa

Förvaltningsrätten ger dock bakläxa till länsstyrelsen som menar i sitt domslut att Jämtland och Västernorrland har så låg vargförekomst att någon licensjakt inte bör ske där. Vid senaste inventeringen hade de båda länen en vargföryngring på 0,66 (0,33 för Jämtland). Miniminivån för det norra förvaltningsområdet är 1 vargföryngring, Jämtlands län, det vill säga 10 vargar.

Vargjakt ställs in av förvaltningsrätten

Juridisk problematik

Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen. Foto: Olle Olsson

– Man ligger alltså under miniminivån i ett revir som berör Jämtland. Jag hade mina farhågor att det skulle gå så här. Problemet är att man delat in vargpopulationen i tre förvaltningsområden och inte ser den som en helhet, den Fennoskandinska vargstammen. Men i och med att man har de här administrativa gränserna och de administrativa målen hamnar man i den här juridiska problematiken, säger Gunnar Glöersen.

Han tillägger:

– Det är orimligt att jakten ska stoppas på grund av en formalitet som saknar betydelse för vargstammen.

 

Markägare informerade

Robert Näslund, samordningsansvarig för det tänkta licensjakten i Prästskogenreviret, är mycket besviken över förvaltningsrättens beslut.

Han berättar att det redan nu förbereds en överklagan till kammarrätten i Sundsvall. Markägare i reviret är informerade och kan komma att överklaga.

– Det skedde en vargattack på hund i reviret bara för någon vecka sedan. Alfatiken har vid ett flertal tillfällen attackerat hundar. Domslutet är tråkigt. En stor besvikelse. Vi har lagt ner ett stort arbete för att kunna bedriva den här licensjakten. Det ligger mycket ideellt arbete bakom, säger Robert Näslund.

I Prästskogenreviret finns sju dokumenterade vargar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev