Jan Setterberg, tillförordnad ordförande Jägareförbundet Gävleborg, är besviken över den uteblivna jakten i länet. Foto: Kristoffer Pettersson & Olle Olsson

Hårt rovdjurstryck – men ingen vargjakt: ”En besvikelse”

Under torsdagen meddelade berörda länsstyrelser beslut om licensjakt på varg 2024. I Gävleborg, som i många år tillhört ett av de mest vargtäta länen, tillåts ingen jakt.

Årets licensjakt på varg i Gävleborg blev något av en unik historia. Två revir, varav ett delades med Dalarna fick jagas. Av de totalt 18 tilldelade vargarna kunde dock bara fem fällas. Därefter hittades inga fler.

Vid den senaste inventeringen, som avslutades i mars, konstaterade Länsstyrelsen Gävleborg att antalet vargar i länet är omkring 48 stycken, vilket är en minskning från året innan då antalet var 61.

Förvaltningsmålet

Då länet har ett förvaltningsmål om 41 vargar har andra län med högre tätheter prioriterats, skriver myndigheten på sin hemsida.

– Länsstyrelsen Gävleborg förvaltar länets vargstam aktivt och den senaste inventeringen visar att vi nu ligger på en nivå nära det förvaltningsmål som beslutats för länet. I dagsläget finns det andra län som har en högre täthet av vargrevir och licensjakten kommer att fokuseras till de områdena, säger Simon Viklund vid Enheten för vilt i pressmeddelandet.

Kritiskt från jägare

Jägareförbundet Gävleborg är kritiskt och menar att det fortsatt är ett hårt rovdjurstryck i länet.

– Det är en besvikelse måste jag säga, säger Jan Setterberg, tillförordnad ordförande, om den uteblivna vargjakten.

Att jakten prioriteras till andra län hade kunnat lösas med en högre tilldelning totalt, menar han.

– Man kan ha en större licens att jaga på för alla län, det är min bestämda åsikt. Har vi ett förvaltningsmål ska vi ner på det, och det ska alla län om man ligger över sitt mål, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev