Stelbent juridik har fått till följd att fyllnadsgraden vid årets jakt blev rekordlåg.

Stelbent juridik har fått till följd att fyllnadsgraden vid årets vargjakt blev rekordlåg. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Licensjakten avslutad: Bara tre av fyra tilldelade vargar fälldes

75 vargar skulle fällas vid årets licensjakt. Bara 57 sköts. Anledningen till att bara tre av fyra tilldelade vargar fälldes beror på att länsstyrelserna beslutat om jakt i revir där det inte fanns så många vargar som de antog. I de revir där det finns fler vargar än de tilldelade har jakten däremot inte utökats.

Licensjakten på rovdjur ska vara adaptiv. Utom när det gäller att fatta beslut om jakt på varg. Här ska länsstyrelserna istället ta beslut om licensjakt senast den 1 oktober, alltså samma dag som varginventeringen inleds.

Myndigheterna måste därmed gå på föregående vinters inventering och utifrån den gissa hur vargstammen ser ut när licensjakten inleds den 2 januari, nio månader efter att inventeringen avslutades den 31 mars.

Fakta visar: Så har vargstammen vuxit trots licensjakter

Förra året beslutade kammarrätten att jaktbeslut heller inte får ändras efter den 1 oktober. Nya revir får inte pekas ut om det visar sig att beslutet inte stämmer med verkligheten, att utöka tilldelningen har också fått tummen ned av domstol. Däremot får länsstyrelsen avlysa jakten på varg när som helst.

Överklagade

I februari förra året överklagade Länsstyrelsen i Gävleborgs län kammarrättens dom att myndigheten inte fick byta till vargjakt i ett annat revir än det som de först pekades ut. Överklagan gick till Högsta förvaltningsdomstolen. Nu, ett år senare, har domstolen fortfarande inte meddelat om de tar upp överklagan eller inte.

Länsstyrelsen överklagar stoppad vargjakt till högsta instans

Sämst fyllnadsgrad

Just Gävleborg är också klart sämst i klassen när det gäller måluppfyllnad för vargjakten. Vid årets jakt fick 18 vargar fällas och jakten skulle genomföras i tre revir i den södra delen av länet.

– Anledningen till fördelningen av jaktrevir i år är kopplat till det huvudsakliga syftet med licensjakten, det vill säga tunna ur där koncentrationen av revir är som störst, sa länsstyrelsens enhetschef Sara Wahlund till Svensk Jakt när hon förklarade hur myndigheten resonerat inför jaktbeslutet.

Länsstyrelsen: Därför blir det ingen vargjakt i hårt drabbat landskap

 

Men av de 18 tilldelade vargarna sköts bara fem. Förklaringen är enkel. Det fanns inte fler vargar i reviren där jakten var tillåten. Det som alltså var en tät vargstam förra våren var inte på långa vägar lika tät när jakten drog igång nu i januari.

”Bökigt”

– Det är bökigt att vi måste ta besluten när vi vet som minst, konstaterade Simon Viklund, handläggare vid Länsstyrelsen i Gävleborgs län, i en tidigare intervju med Svensk Jakt. Han tillade vidare att länsstyrelsen inte har några tecken på att det förekommer illegal jakt på varg.

Länsstyrelsen om jakt i tomma revir: ”Bökigt att vi måste ta besluten när vi vet som minst”

 

Men det är inte bara i Gävleborg som länsstyrelsernas beslut blivit fel. I reviret Flatmossen i Värmlands län skulle sex vargar fällas enligt beslut. Men i reviret fanns bara två vargar och efter att de sköts avlystes jakten.

Avlyst jakt

I reviret Ölen, Örebro län, skulle det också skjutas sex vargar. Efter att den tredje vargen fällts avlyste länsstyrelsen jakten eftersom det inte fanns några tecken på fler vargar i reviret.

I Ulvåareviret, Värmland, avlyste länsstyrelsen också jakten. Detta eftersom vargarna inte rörde sig i det jaktområde som myndigheten ritat inför jakten.

Vargjakt avlyst – kartan stämmer inte med verkligheten

Notabelt är att Ulvåvargarna sedan fälldes på den norska sidan istället. De norska jägarna sköt sex vargar på kort tid efter att licensjakten tilläts i Norge. Därefter avlystes jakten eftersom reviret nu bedöms vara tomt.

Fler vargar än beslutat

I flera revir fanns det också betydligt fler vargar än de som länsstyrelserna beslutat om att jaga. Här listas några av dem.

• I Forshagareviret, Värmland, återstår två eller tre vargar efter jakten. I reviret har fem tikar och en hanvarg fällts. Men alfaparet plus eventuellt ytterligare en varg finns kvar.

• I Kockhonkareviret, Värmland och Norge, finns två eller tre vargar kvar efter jakten.

• I reviret Vismen, Örebro län, finns två eller tre vargar kvar efter jakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev