Fyllnadsgraden av licenstilldelningen var förstås inte tillfredsställande för jägarkåren – men inte heller för en regering som slagit fast att man avser minska antalet vargar i Sverige. Foto (varg i hägn): Ingemar Pettersson

Minister kallar landshövdingar till möte: ”Vi behöver en betydligt mindre vargstam”

Landshövdingarna i de län där det bedrevs licensjakt på varg i vintras, är kallade till ett möte med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). På dagordningen: frågan om varför tilldelningen inte fylldes vid licensjakten.
– Regeringen har sedan tidigare uttryckt att vi behöver en betydligt mindre vargstam och det här mötet är en del i det arbetet, säger Peter Kullgren till Svensk Jakt.

Inför den gångna vinterns licensjakt på varg beslutades att totalt 75 vargar skulle fällas. Endast 57 av dessa sköts. Vargstammen beskattades alltså inte i den omfattning som länsstyrelserna hade beslutat om – och inte så mycket som hade behövts för att minska stammens storlek.

Otillfredsställande

Denna blott 76-procentiga fyllnadsgrad av licenstilldelningen var förstås inte tillfredsställande för jägarkåren – men inte heller för en regering som slagit fast att man avser minska antalet vargar i Sverige.

Licensjakten avslutad: Bara tre av fyra tilldelade vargar fälldes

Det är bakgrunden till att landsbygdsminister Peter Kullgren på onsdag – den 26 april – har kallat till sig landshövdingarna från de fem län där licensjakten på varg bedrevs i början av året.

Inbjudan

”Med anledning av vinterns licensjakt samt Naturvårdsverkets redovisning av uppdrag om skyddsjakt på varg kallas ni härmed till ett möte om vargförvaltningen. Mötet kommer ha ett särskilt fokus på licens- och skyddsjakt”, står att läsa i den inbjudan som gått ut från landsbygds- och infrastrukturdepartementet till landshövdingarna i Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland och Örebro län.

Inte hela kvoten

I en skriftlig kommentar till Svensk Jakt säger landsbygdsminister Peter Kullgren:

– Jag ser mycket fram emot mötet med landshövdingar ifrån de län där det bedrevs licensjakt av varg i vinter. Regeringen har sedan tidigare uttryckt att vi behöver en betydligt mindre vargstam och det här mötet är en del i det arbetet. Vi kommer bland annat prata om hur man tycker att vargförvaltningen fungerar och diskutera hur det kommer sig att beskattningen av varg inte blev hela kvoten.

Landshövdingar i ”vargjaktslänen”

Dalarna: Helena Höij

Gävleborg: Per Bill

Värmland: Georg Andrén

Västmanland: Johan Sterte

Örebro län: Lena Rådström Baastad

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev