Förvaltningen av varg och andra rovdjur måste följa rovviltstammarnas utveckling. Nu kräver Jägareförbundet Östergötland att möjlighet till licensjakt införs i södra rovdjursförvaltningsområdet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kräver licensjakt på varg i södra Sverige

Premium

Skyddsjakt kan inte ersätta licensjakt. Det anser Jägareförbundet Östergötland som med stor oro ser den snabba spridningen av vargstammen i södra Sverige.
– Vi vill ha licensjakt redan kommande vinter, säger Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent i Svenska Jägareförbundet region Syd.

Licensjakt på varg är inte möjlig i södra förvaltningsområdet, där Östergötland ingår. Det vill länsföreningen ändra på.

”För att inte hamna långt efter i byråkratiska vägar så vill Jägareförbundet Östergötland redan nu få in möjligheten till licensjakt på varg i södra rovdjursområdet. Idag finns inte denna möjlighet som i övrigt finns i mellersta rovdjursområdet. Enda möjligheten är att få skyddsjaktsbeslut för enskilda individer och förutsättningar för detta är komplicerat samt svårt att få!” skriver länsföreningen i ett utskick till media.

Många nya revir

Benny Nilsson.

Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent i Svenska Jägareförbundet, är bekymrad över utvecklingen.

– Det har gått väldigt snabbt, kopplat till reviren i Långbogen och Tiveden. Det reviren har producerat mängder med varg som lett till nya etableringar. Sen har vägar och viltstängsel säkert hindrat utvandring vilket lett till en förtätning i vissa områden, säger Benny Nilsson.

Östergötland är hårt drabbat av en stadigt växande vargstam, men möjligheten till förvaltning är begränsad. Skyddsjakt kan aldrig bli en förvaltningsåtgärd och täcker inte behoven. Därför vill Jägareförbundet Östergötland starta en process för att ge möjlighet till licensjakt.

– Byråkratiska processer präglas av en tröghet, men vi måste väcka tanken och en effektiv förvaltning av vargstammen i södra Sverige. Det går snabbt nu, vargen sprider sig söderut till områden med lätta byten, säger Benny Nilsson.

Måste börja förvalta

I områden med gott om vilt och stora tamdjursbesättningar kan en okontrollerad vargstam som inte förvaltas i tid leda till stora problem.

– Det är lika bra att börja beskatta vargstammen nu. Det kommer att minska problemen i tamdjursbesättningar och effekten av tidig jakt är också att vargen får respekt för människor, säger Benny Nilsson.

Målet är att redan kommande vinter få licensjakt i Östergötland och andra delar av vargens etableringsområden i södra Sverige.

– Det är vår förhoppning, säger Benny Nilsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev