Ingen jakt på varg i södra Sverige när Naturvårdsverket får säga sin mening. Foto: Mostphotos, Martin Källberg

Naturvårdsverket: Fri tillväxt av vargstammen i Sydsverige

Det ska finnas minst 0,5 årliga vargföryngringar i det södra rovdjursförvaltningsområdet. Det har Naturvårdsverket beslutat. I dag är det långt fler vargar i Sydsverige, men någon licensjakt blir det ändå inte tal om.

Det här står klart efter att Naturvårdsverket valt att inte lyssna till Jägareförbundets begäran om vargjakt i Sydsverige.

Det var i början av augusti som fyra av Jägareförbundets länsförbund som har vargrevir innanför sina gränser i södra Sverige begärde att Naturvårdsverket ändrar sig, och delegerar rätten att besluta om licensjakt till berörda länsstyrelser.

Forskare: Två till tre gånger högre vargtäthet i södra Sverige

Nödvändigt med jakt

– Vi vill påpeka att Naturvårdsverket tagit fel beslut. Vi är i södra förvaltningsområdet uppe i runt tio vargrevir. Målet är 0,5 familjegrupper. Självklart finns det utrymme för jakt. Det är dessutom nödvändigt både för viltförvaltningen i stort, och för myndigheternas förtroende bland jägare, säger Gunnar Lindblad, ordförande i Jägareförbundet Jönköpings län, till Svensk Jakt.

Skrivelsen till Naturvårdsverket var undertecknad av Lars Persson, Skåne, Gunnar Lindblad, Jönköpings län, Leif Thomsen, Östergötland och Jonas Fransson, Södermanland.

Vargens roll i ekosystemet är begränsad

Ändrar inte beslutet

Men Naturvårdsverket vill att vargstammen ska fortsätta växa fritt i södra Sverige. Detta står klart eftersom Naturvårdsverket inte kommer att ändra sitt tidigare beslut att inte tillåta någon licensjakt på varg heller kommande vinter.

I myndighetens svar till Jägareförbundet står att Naturvårdsverkets beslut att överlämna till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på varg inte kan överklagas. Men myndigheten tillägger att Naturvårdsverket kan, under vissa förutsättningar, återkalla eller ändra ett sådant beslut.

 

Inte part

Det konstateras vidare att Jägareförbunden inte är part i ärendet och Naturvårdsverket kommer därför inte vidta några åtgärder med anledning av förbundets begäran.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev