Enligt forskarna skulle kronvilt, vildsvin och dovvilt inte påverkas så mycket av varg. Foto: Anders Jarnemo

Forskare: Två till tre gånger högre vargtäthet i södra Sverige

Fler bytesdjur ger föda till fler vargar. Det har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, kommit fram till.
I en ny rapport lyfts därför att viltstammarna i södra Sverige kan försörja fler vargar än Mellansverige. Men även om det finns fler bytesdjur kommer människans jakt på rådjur och älg påverkas.

Forskarna har använt data från områden där vargen finns i dag och beräknat vad som skulle kunna hända när vargen etablerar sig söder om det nuvarande utbredningsområdet.

I Sverige lever vargen på framför allt älg, men också rådjur. Vargen är generalist och har olika meny i olika delar av världen. I södra Sverige finns också täta stammar av vildsvin, kronvilt och dovvilt.

 

Foto: Anders Jarnemo

Forskarna har tagit fram ett scenario för återkolonisering av varg i södra Sverige. Vad skulle vargarna äta? Vilka tätheter av varg skulle vara mest troliga? Hur skulle närvaro av varg påverka jaktuttaget?

 

Sverige och Polen

Utgångspunkten är data från mellersta Sverige och Polen där det finns varg i dag och information om vargens val av bytesdjur, antal dödade bytesdjur per tidsenhet, och storleken på revir – samt avskjutningsdata över viltstammarna i södra Sverige.

 

Håkan Sand.

Högre täthet

– Studien visar att tätheten av varg södra Sverige troligen skulle vara två till tre gånger högre än i Mellansverige eftersom storleken på reviren skulle minska som en effekt av att det finns fem större viltarter i stället för två, säger Håkan Sand, forskare på SLU, i ett pressmeddelande.

 

Påverkar jakten

Enligt resultaten skulle kronvilt, vildsvin och dovvilt inte påverkas så mycket eftersom dessa ofta förekommer i mycket höga tätheter.
Däremot skulle en etablering av varg påverka möjligheten att jaga rådjur och älg, framför allt i de sydvästra delarna där det inte finns kronvilt och dovvilt.

Inget facit

Forskarna menar att modellen inte ska ses som ett facit inför framtiden. Till exempel är det svårt att förutse utvecklingen av viltstammar och det kan också vara så att olika vargflockar föredrar olika byten.
Dessutom finns andra faktorer i landskapet som kommer att påverka vargarnas möjligheter att överleva: trafiken och jakt (båda laglig och olaglig).

Studien är gjord av: Mariano Rodríguez-Recio, Camilla Wikenros, Barbara Zimmermann och Håkan Sand

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev