Jägareförbundet Östergötland är inte nöjda med licensjaktsbesluten för varg. Foto: Lars-Henrik Andersson

Besvikna jägare vill jaga varg innan allt går över styr

När ett begränsat antal vargar fördelats på fem län stod Östergötland utan någon tilldelning under vinterns licensjakt. 

– Varför ska vi vänta tills det går över styr? säger Fredrik Lundén, ordförande i Jägareförbundet Östergötland.

Beslutet om jakt på 36 vargar i sex revir kom inte som någon fullständig överraskning för Jägareförbundet Östergötland. Men förhoppningar om en annan fördelning fanns där, liksom en tro att politiska viljeyttringar från regeringen skulle fått fäste i tjänstemannaleden.

Ta kontroll

– Trots en tydlig politisk viljeinriktning så väljer länsstyrelserna att minska antalet vargar som får fällas i vinterns jakt jämfört med förra året, säger Fredrik Lundén.

Fredrik Lundén. Foto: Lars Nilsson

– Östergötland har hittills varit relativt förskonat från vargattacker på tamdjur, men varför ska vi vänta tills det går över styr? Stammen sprider sig och antalet revir i Östergötland blir fler, trots detta tillåts ingen licensjakt. Genom licensjakt i Östergötland hade myndigheterna kunnat ta kontroll över spridningen och förebyggt en del av de skador som riskerar att ske.

Stort missnöje

I det södra rovdjursförvaltningsområdet tillåts enbart jakt i ett revir, i Södermanland. Vargarna ökar i hela förvaltningsområdet och Jägareförbundet Östergötland vill reglera rovviltstammarna innan de växer okontrollerat.

– Det finns ett stort missnöje bland våra medlemmar och vi har blivit nerringda av besvikna landsbygdsbor som vill fortsätta att verka, leva och jaga i sin hembygd, säger Fredrik Lundén. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev