Landsbygdsminister Peter Kullgren förstår missnöjet med dagens licensjaktbeslut på varg. Foto: Lars-Henrik Andersson

Landsbygdsministern: ”Förstår besvikelsen”

Jakt på högst 36 vargar, fördelade på sex revir. Besvikelsen är stor inom jägarkåren över dagens besked från länsstyrelserna – och det är uppenbart att regeringens signaler om riktningsförändring i vargförvaltningen ännu inte fått genomslag hos berörda myndigheter.

”Vargstammen ska minska” – det budskapet har regeringen, oftast genom landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), upprepat vid ett flertal tillfällen sedan den tillträdde för snart ett år sedan.

Landsbygdsminister Peter Kullgren, KD.

Denna utlovade minskning av vargstammens storlek kommer dock inte att genomföras under kommande vinters licensjakt. Det stod klart på torsdagen, när länsstyrelserna i fem län – Värmland, Örebro län, Västmanland, Södermanland och Västra Götaland – presenterade sina beslut om licensjakt på varg. En jakt som inleds den 2 januari 2024.

Politisk enighet om en viljeinriktning är en sak. 

Att få de vargförvaltande myndigheterna att besluta i linje med detta är en helt annan. 

Den saken blev nu ännu en gång uppenbar.

I en kommentar till dagens besked säger Jägareförbundet Dalarnas ordförande Ulf Berg att ”beslutet är fullständigt åt helvete”. Vad säger du om det?

– Jag ska inte uttrycka mig så, men jag förstår besvikelsen, säger landsbygdsminister Peter Kullgren till Svensk Jakt.

– Regeringen vill ha en minskad vargstam, och vi har gett det uppdraget till ansvarig myndighet. Riksdagen och regeringen är tydliga i den här frågan, men de här förändringarna har ännu inte trätt i kraft, så myndigheterna fattar beslut enligt det regelverk som gäller nu – och det gäller tills något annat regelverk finns på plats.

När kan då medborgarna förvänta sig att se konkreta resultat i praktiken? Kommer vi att se denna nya inriktning när det är dags för beslut om licensjakt till 2025?

– Det hoppas jag verkligen. Vi har justerat i uppdraget till Naturvårdsverket, och tidspressat det så hårt vi kan. Vi vill självfallet se effekt av den politik vi står för. Jag är medveten om att det finns människor som röstat på oss för att de vill se förändring i den här frågan. Man lyssnar på de politiska företrädarna, som är tydliga, men vi måste konstatera att det här arbetet tar tid. Jag hoppas ändå att det ska gå fram att vi arbetar stenhårt för att komma framåt i den här frågan, och att vi över tid ska lyckas att minska vargstammen, säger Peter Kullgren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev