Så har vargstammen växt i Sverige, trots licensjakt. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Fakta visar: Så har vargstammen vuxit trots licensjakter

Är licensjakten slutet för vargstammen? Så låter det ibland när jakten debatteras. Men tittar man på fakta är bilden en annan.

Den senaste statusrapporten för den svenska vargstammen publicerades av Naturvårdsverket den 1 juni förra året. 460 vargar beräknades ha funnits under länsstyrelsernas varginventering som pågår under perioden 1 oktober till 31 mars.

Efter inventeringen har nya vargkullar fötts, men i inventeringsresultatet på 460 individer finns också kända, döda vargar.

Starka känslor

Det råder inga tvivel om att licensjakten på varg väcker starka känslor åt alla håll. Så har det varit sedan vargjakt återinfördes år 2010.

Den sida som ständigt vill ha fler vargar lyfter inte sällan att licensjakten är förödande för vargstammen. Men är det verkligen så? Svensk Jakt har gått tillbaka i historien och kan med grafik visa hur vargstammens storlek och licensjaktens omfattning sett ut sedan 2010.

Fler än någonsin

Grafiken visar, tvärt om, att vargstammen inte varit större i modern tid i Sverige än vad den var den senaste vintern. Det är också det inventeringsresultatet som ligger till grund till den nu pågående jakten där 75 vargar får skjutas men färre kommer att fällas.

Senaste vintern

När vi redovisar vargstammens storlek baseras det på den senaste vinterns inventeringsperiod som Viltskadecenter och Naturvårdsverket sammanställt. Inventeringsresultat från vintern 2009-2010 skrivs alltså som år 2010 i tabellen och så vidare.

Fällda vargar år från år gäller givetvis det år då licensjakten genomförts.

 

 

Gynnsam bevarandestatus

Naturvårdsverket har bestämt att det krävs 300 vargar för att vargen ska ha gynnsam bevarandestatus i Sverige. Just nu utreder myndigheten efter ett politiskt uppdrag från den tidigare socialdemokratiska regeringen om antalet vargar kan sänkas men att stammen ändå kan ha gynnsam bevarandestatus.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev