Karta över befintliga vargrevir och de revir där jakt tillåts vintern 2022. Källa: Länsstyrelsen i Värmland

Vargstammen i Gävleborg långt över målet – fortsätter öka

Premium

För att nå förvaltningsmålet behöver det skjutas 40–50 vargar i Gävleborgs län. Det blev 12 i två gränsrevir, och nu fortsätter vargstammen att öka i storlek. Ordföranden i Jägareförbundet Gävleborg Johan Lundberg är tydligt upprörd när han kommenterar beslutet.

Johan Lundberg, ordförande Jägareförbundet Gävleborg.

I Gävleborgs län är förvaltningsmålet för vargstammen 4 revir med en mininivå om 3,5.

– Vi har 8,6 länsegna revir, och i stället för att sträva mot målet fortsätter man med detta beslut att öka vargstammen, säger Johan Lundberg, ordförande för Jägareförbundet Gävleborg.

Han är inte förvånad över beslutet, han visste att det skulle bli så. Erfarenheterna av vargförvaltningen i Mellansverige talade sitt tydliga språk.

– 2013 beslutade riksdagen att vargstammen ska spridas ut, att jakt ska bedrivas där koncentrationen är störst. Men det är ett beslut som Naturvårdsverk och länsstyrelser inte anser att man behöver rätta sig efter. Istället blir det tvärt om. Det är bara att titta på kartor på vargrevir då jämfört med nu. Numera ser man inte kartbladet över Gävleborg, det är täckt av vargrevir. Det har korkat igen fullständigt, säger Johan Lundberg.

 

Begränsad vargjakt i sex revir

Ingen kompensation

Enligt Johan Lundberg hittar Naturvårdsverket alltid någon matematik för att öka vargstammen. Riksdagsbeslutet om ett golv på 170 till 270 vargar ökade man till 300.

– Efter det är inställningen att inte på några villkor får riskera att gå under 300. Men när det är åt andra hållet, som när Gunnar Glöersen ifjol upptäckte att Naturvårdsverket använt sig av ett felaktigt underlag för att beräkna det möjliga jaktuttaget så kompenseras vi inte för det. Då hänvisar verket till länsstyrelserna, istället för att ta eget ansvar.

 

I limbo

Johan Lundberg beskriver ett län där löshundsjakten är på väg att upphöra. Där i princip ingen jägare köper en stövare längre.

– Jag kan inte se någonstans i besluten att det är länen i Mellansverige som ska ta ansvar för hela vargstammen. I Dalarna och Värmland har man helt orimliga förvaltningsmål. Samtidigt önskar jag ingen annan att få det som vi har det, säger Johan Lundberg.

Han beskriver vargförvaltningen nationellt som den hamnat i limbo, där ingen ljusning är i sikte.

– Förvaltningen är en jäkla cirkus och jag ser inte att den kan bli bättre innan vi på något sätt får en ny styrning av hur vargstammen ska skötas, säger Johan Lundberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev