Beslutet om licensjakt på varg i reviret Skrottmyren gillas inte av förvaltningsrätten, som stoppar jakten. Foto: Olle Olsson

Länsstyrelsen får bakläxa – vargjakt i Gävleborg stoppas

Länsstyrelsen i Gävleborg kan inte ta beslut om licensjakt i ett nytt vargrevir samtidigt som det pågår en rättsprocess om jakten i Prästskogen. Det anser förvaltningsrätten i Luleå som därför stoppar jakten i reviret Skrottmyren.

Förvaltningsrätten i Luleå stoppade licensjakten på varg i reviret Prästskogen, med motiveringen att del av reviret låg i Jämtland, som ingår i norra förvaltningsområdet för varg, och att jakten skulle innebära att Jämtland fortsatt ligger under miniminivån för vargstammen.

Den domen fick länsstyrelsen i Gävleborg att tänka till ordentligt, men man missade samtidigt helt uppenbart tidigare domar som tydligt markerat att ett beslut om licensjakt inte kan ändras samtidigt som det aktuella beslutet är föremål för en domstolsgranskning.

 

Länsstyrelsen överklagar dom och pekar ut nytt revir för vargjakt

Dom i oktober

Så skedde bland annat med björnjakten i Jämtland, där länsstyrelsen i början av oktober försökte ändra och omfördela uppdelningen i jaktområden, samtidigt som kammarrätten hade beslutet om björnjakten för prövning. Den åtgärden stoppades omgående.

Nu har länsstyrelsen i Gävleborg valt samma väg, och mött samma resultat.

Samtidigt som länsstyrelsen i Gävleborg överklagade beslutet gällande Prästskogen till högre instans pekade länsstyrelsen ut ett nytt revir, Skrottmyren, för jakt den 2 januari.

Men det beslutet gillar inte förvaltningsrätten.

 

Kammarrätten prövar björnjakten – ingen omfördelning av kvarvarande licens

Faller på eget grepp

I en ny dom menar förvaltningsrätten att länsstyrelsen tagit ett beslut som är beroende av en dom som ännu inte är fastställd, och att det utgör alltför osäkra förutsättningar för att utgöra underlag för ett ändringsbeslut.

Hade länsstyrelsen valt att inte överklaga förvaltningsrättens beslut angående jakten i Prästskogen hade det funnits möjlighet att ta nya beslut.

 

Bara att vänta

Nu får alla berörda, inte minst jägarna i Gävleborg, avvakta kammarrättens hantering.

– Vi kommer nu att avvakta Kammarrättens dom gällande Prästskogen innan vi tar ställning hur vi går vidare, säger Sandra Wahlund, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborg, i en kommentar till domen på myndighetens hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev