Publicerad 18 maj 2020 - 14:01

Under maj månad kan så många som 17 nya vargkullar komma att födas i revir som berör Gävleborgs län.

Under maj månad kan så många som 17 nya vargkullar komma att födas i revir som berör Gävleborgs län. Foto i hägn: Olle Olsson

Vargarna dubbelt så många som beslutat i Gävleborg

Vargstammen fortsätter att växa i Gävleborgs län och vid den senaste inventeringen var antalet vargar nästan det dubbla jämfört med det mål för länet som länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation beslutat om. Dessutom föds nya vargvalpar i länets revir i dagarna – det betyder att länet kan beröras av upp till 17 nya vargkullar.

Det var i september förra året som Gävleborgs viltförvaltningsdelegation beslutade att höja både miniminivån och förvaltningsnivån för länets vargstam. Enligt de nya direktiven ska miniminivån, alltså golvet, för vargstammen vara 3,5 årliga föryngringar.

Klart: Fler vargar och färre lodjur i Gävleborg

Vidare beslutades att förvaltningsnivån, alltså det antal vargar som förvaltningen ska sträva emot, ska vara 4 årliga föryngringar.

 

17 vargrevir

Den 1 oktober inleddes sedan varginventeringen, en inventering som sedan avslutades den 31 mars. Resultatet visar att länet berörs av 17 revirmarkerande vargpar eller familjegrupper av varg.

Dna visar: Närgången alfatik sköts på skyddsjakt

Efter att de vargföryngringar som delades med andra län har fördelats mellan de berörda länen står det klart att Gävleborgs län preliminärt har 7,83 länsegna föryngringar av varg. Alltså nästan dubbelt så många som det mål på 4 föryngringar som viltförvaltningsdelegationen beslutade om några veckor innan inventeringen påbörjades.

 

Jakt på 40 vargar

En vargföryngring motsvarar tio vargar. Det betyder alltså att det, enligt den nu avslutade inventeringen, fanns drygt 38 vargar för mycket i länet den senaste vintern.
Det skulle alltså behöva fällas åtminstone ett 40-tal vargar i Gävleborg för att stammen skulle komma ned till det mål som det beslutats om.

Kommunledning skriver till regeringen om varg: ”Vi tar människors oro på allvar”

Om det blir jakt på färre vargar i länet finns en uppenbar risk att vargstammen kommer att växa ännu längre från det mål som förvaltningen satte för åtta månader sedan.

 

Nya kullar

För efter vinterns inventering har det dessutom fötts nya vargvalpar. För Gävleborgs län räknar länsstyrelsen med att föryngringar sker inom vargreviren inom tidsperioden två veckor före eller två veckor efter den 10 maj.

Myndighet duckar för närgångna vargar: ”Primärt en polisfråga”

– Totalt fanns det 17 vargpar eller familjegrupper av varg som berörde Gävleborgs län under den senaste inventeringssäsongen. Det kan naturligtvis inträffa föryngring i samtliga revir, men mer troligt är att det blir valpar i kanske 15 av reviren om naturen har sin gång, säger Hans Nordin, naturbevakare för länsstyrelsen i Gävleborgs län.

 

Ett 40-tal vargar ska skjutas i Gävleborg för att nå målet för stammen. Tror du att länsstyrelsen kommer att besluta om en sådan jakt i vinter?

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram