Lördag 7 mars fälldes en närgången varg på skyddsjakt. Vargen fälldes efter att bland andra Ovanåkers kommun ansökt om skyddsjakt.

Lördag 7 mars fälldes en närgången varg på skyddsjakt. Vargen fälldes efter att bland andra Ovanåkers kommun ansökt om skyddsjakt. Foto: Olle Olsson

Kommunledning skriver till regeringen om varg: ”Vi tar människors oro på allvar”

Kommunledningen i Bollnäs kommun i Hälsingland är kritisk mot rådande vargsituation. ”Lagstiftning behöver justeras och det ligger på regering och riksdag att ta ansvar för att vi på den lokala nivån kan stå bakom de nationella målen och regelverket”, skriver de i ett brev till regeringen.

I ett inlägg på Bollnäs kommuns hemsida skriver kommunledningen: ”Vi tar människors oro på allvar när varg kommer alltför nära bebyggelse och rekreationsområden. Vi agerar därför som politisk kommunledning med att tillskriva regeringen och våra riksdagsledamöter för att beskriva vår uppfattning om problematiken och ställa krav på åtgärder.”

Beskedet: Ledande politiker vill inte ha närgångna vargar hos sig

Kommunledningen vill att fler län ställer upp och delar på vargbördan. ”Fler län ska på ett mer solidariskt vis, enligt oss, dela på ansvaret för att uppfylla de nationella målen så att de problem som nu uppstår undanröjs. När alltför många vargar inom ett län strövar runt för att bland annat leta ett revir händer det, nu alltför ofta, att de skrämmer och oroar människor där de bor och verkar på landsbygden”, skriver kommunledningen

 

Förändrad lagstiftning

De vill även se en förändrad lagstiftning. ”Vi anser även att debattklimatet behöver bli bättre och mer konstruktivt. Lagstiftning behöver justeras och det ligger på regering och riksdag att ta ansvar för att vi på den lokala nivån kan stå bakom de nationella målen och regelverket”, skriver kommunledningen i Bollnäs.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev