Foto: M.Kluthke / Mostphotos

Kommun ansöker om skyddsjakt på två vargar

Ovanåkers kommun ansöker om skyddsjakt på två vargar. Skälet till ansökan är hänsyn till allmän hälsa och säkerhet.

– Vi har stor förståelse för den oro människor i vår kommun känner när vargen kommer alltför nära vår bebyggelse. Människor känner oro för sina husdjur, för sina djur i lantbruket, jakthundar men även en oro för att vistas ute. Det finns oro för att lämna sina barn ensamma i väntan på skolskjutsen. Vår bedömning är att vargtrycket lokalt i vår del av landet och länet är för stort, säger Håkan Englund (S), kommunstyrelsens ordförande i Ovanåkers kommun, i ett pressmeddelande.

Ovanåkers kommun har ansökt om skyddsjakt på en varg i Alftaområdet och en varg i Ämneboområdet, strax utanför Edsbyn.

Beskedet: Ledande politiker vill inte ha närgångna vargar hos sig

– Ovanåkers kommun står bakom de nationella riktlinjerna om hur många vargar vi ska ha i Sverige men vi upplever i dag att alltför många vargar finns i vår del av landet. För många vargar som dessutom uppträder nära bebyggelse blir ett hot mot en nationell avvägd förvaltning av våra rovdjur. Kommunen har därför i dag lämnat in en ansökan om skyddsjakt till länsstyrelsen, säger Håkan Englund i kommunens pressmeddelande.

Ovanåkers kommun har förutom att ansöka om skyddsjakt även bjudit in länsstyrelsens viltenhet till en gemensam diskussion. Träffen kommer att äga rum tisdagen den 3 mars.

– På vår träff med länsstyrelsen kommer vi att delge vår oro men även föra diskussioner om eventuellt kommande skyddsjakt, säger Håkan Englund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev