Publicerad 24 februari 2020 - 13:33

Enligt länsstyrelsens bedömning visar vargen ett allt mer avvikande beteende. Arkivfoto: Mostphotos

Kommunchef får skyddsjakt på varg

Premium

En närgången varg får skjutas på skyddsjakt. Det står klart sedan länsstyrelsen fattat beslut om Hofors kommunchefs skyddsjaktansökan.

Det var förra veckan som Hofors kommunchef Jonatan Alamo Block ansökte om skyddsjakt på en varg som orsakar oro bland många kommuninnevånare. I skyddsjaktansökan framgår att allt fler kommuninnevånare ställer in fritidsaktiviteter med hundar, hästar och motion vid de anläggningar och områden som kommunen har eller driver.

Kommunchef ansöker om skyddsjakt på varg: ”Många är oroliga”

”Även lärare och föräldrar har fått börja ta hänsyn till varg när elever tar sig till och från skolan och vid aktiviteter utomhus. Det påverkar innevånarnas sätt att röra sig i samhället. Många har under denna tid hört av sig till kommunen och är oroliga för att vistas ute i det aktuella området. Inte minst har besökande av motionsspåret runt Hammardammen minskat och många är oroliga främst för sina hundar”, skrev Jonatan Alamo Block i sin skyddsjaktansökan.

 

Beviljat

Och nu har länsstyrelsen i Gävleborgs län beviljat kommunchefens ansökan. I beslutet skriver myndigheten: ”I det aktuella fallet har olägenheterna från vargen pågått under en period av flera månader. Vargen har succesivt börjat närmat sig bebyggelse och människor. Risken att den kan orsaka allvarlig skada är enligt länsstyrelsens bedömning uppenbar eftersom den vistats i samhället och i närheten av människan kontinuerligt trots skrämselförsök.”

 

Avvikande bettende

Enligt länsstyrelsens bedömning visar vargen ”ett alltmer avvikande beteende där den är dagaktiv, jagar mitt i bebyggelse och inte undviker människor utan snarare närmar sig på ett sätt som talar för att den börjar bli van vid människan.”

Skyddsjakten på vargen får inledas omedelbart och och får pågå som längst till och med måndag den 2 mars. Endast länsstyrelsen eller av länsstyrelsen utsedda personer får utföra skyddsjakten.

 

Skyddsjakten får endast bedrivas inom område som avgränsas på kartan. Karta: Länsstyrelsen

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram