Enligt skyddsjaktansökan brukar vargen vara i Hofors bostadsområden samt mitt i centrum på Centralgatan. Foto: Mostphotos

Kommunchef ansöker om skyddsjakt på varg: ”Många är oroliga”

Premium

Närgången varg orsakar oro bland många kommuninnevånare. Det konstaterar Jonatan Alamo Block, kommunchef i Hofors kommun, som därför ansöker om skyddsjakt på vargen.

Olle Olsson Publicerad 18 februari 2020 - 10:32

I skyddsjaktansökan framgår att allt fler kommuninnevånare ställer in fritidsaktiviteter med hundar, hästar och motion vid de anläggningar och områden som kommunen har eller driver.

”Även lärare och föräldrar har fått börja ta hänsyn till varg när elever tar sig till och från skolan och vid aktiviteter utomhus. Det påverkar innevånarnas sätt att röra sig i samhället. Många har under denna tid hört av sig till kommunen och är oroliga för att vistas ute i det aktuella området. Inte minst har besökande av motionsspåret runt Hammardammen minskat och många är oroliga främst för sina hundar”, skriver Jonatan Alamo Block i sin skyddsjaktansökan.

 

Centrala Hofors

Bakgrunden till skyddsjaktansökan är en varg som under en längre regelbundet sprungit omkring i Hofors centrala delar.

”Den varg som detta berör har vi förstått borde ha dragit iväg längre ifrån sitt ursprungliga revir men blivit kvar i detta område eftersom det finns tillgång på föda främst rådjur i tätbebyggelse och den trivs i området. Det gör att vi därför troligen kan förvänta oss att den blir kvar i området”, står det i skyddsjaktansökan som undertecknats av kommunchef Jonatan Alamo Block.

 

Inget beslut ännu

Länsstyrelsen i Gävleborgs län har ännu inte tagit ställning till skyddsjaktansökan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram