Genom att hänvisa till eftersöksjägarnas insatser ifrågasatte moderata riksdagsledamoten Alexandra Anstrell hur regeringen hanterat Jägareförbundets allmänna uppdrag. Foto: Privat och Mostphotos

Hård riksdagsdebatt om allmänna uppdraget

Debatten om Jägareförbundets allmänna uppdrag blev hård då näringsminister Ibrahim Baylan (S) drabbade samman med tre moderata riksdagsledamöter. Ministern anklagade sina motståndare för att sprida konspirationsteorier, och fick svar genom att Lars Beckman (M) citerade ur Svensk Jakt.

 

Riksdagsledamot Alexandra Anstrell (M).

Debatten hade initierats av Alexandra Anstrell (M) som i en interpellation frågade näringsminister Ibrahim Baylan varför förändringen av Jägareförbundets allmänna uppdrag genomfördes på kort tid, utan föregående diskussioner och utan förankring.

– Vad var problemet med allmänna uppdraget och hur det sköttes, frågade Anstrell som också beskrev historiken bakom uppdraget. Att Jägareförbundet hade fått det för att staten inte klarade av att sköta viltvården, och att det under alla år inte har funnits några invändningar mot förbundets arbete. Varken från regering eller riksdag, tvärt om.

Ibrahim Baylan svarade såsom regeringen gjort ända sedan uppdraget i januari i år togs ifrån Jägareförbundet, genom att skylla på EU.

– Om inte regeringen försäkrat EU-kommissionen om att vi skulle se över om delar av allmänna uppdraget kunde upphandlas hade i värsta fall Bryssel tagit över och bestämt hur det ska hanteras, sa Ibrahim Baylan som också betonade att uppdraget inte har avvecklats utan utvecklats.

 

Regeringsbeslut: Delar av Jägareförbundets verksamhet ska upphandlas

Rekommenderar Svensk Jakt

Riksdagsledamot Lars Beckman (M).

Ministerns svar var inget som imponerade på Lars Beckman (M) som konstaterade att det allt sedan regeringsskiftet 2014 har varit en tuff tid för landsbygdsbefolkningen.

– Det var då som Socialdemokraterna utfärdade en vetorätt vad gäller landsbygden till Miljöpartiet. Vad som hänt med allmänna uppdraget är en typisk sådan fråga, sa Lars Beckman.

Något som fick näringsministern att kontra med att Moderaterna sprider konspirationsteorier, för Miljöpartiet har inte haft någon särskild påverkan på beslutet.

– Jag förstår att näringsministern inte läser Svensk Jakt, sa Lars Beckman när han återkom till talarstolen. Men jag rekommenderar det. Det är en bra källa till information.

 

Jägarnas pengar upphandlas – Miljöpartiet: ”En seger”

Läste högt

Sten Bergheden (M).

Sedan citerade han ur Svensk Jakts artiklar där dels förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht säger att det inte är EU utan Miljöpartiet som är bekymret vad gäller det allmänna uppdraget, dels ur ytterligare en artikel där riksdagsledamoten Maria Gardfjell (MP) utropar förändringen som en seger för sitt parti som länge drivit frågan.

Moderaternas Sten Bergheden hänvisade till vad statsminister Stefan Löfven utlovade i Svensk Jakt inför valet 2018, att det inte fanns någon anledning att ändra i allmänna uppdraget som Jägareförbundet skötte så bra.

– Det här var alltså 2018, två år efter att EU-kommissionen väckt frågan genom den så kallade piloten. Statsministern visste naturligtvis då att det var en ickefråga för EU, precis som blev fallet när ärendet stängdes. Annars hade han inte gett dessa löften, konstaterade Sten Bergheden.

Debatten kan du se här och i länken nedan.

 

Ifrågasatt förtroende

Alexandra Anstrell passade i sin replik på att berätta om sina erfarenheter av de insatser eftersöksjägarna gör för det vilda.

– De jägare som tar hand om det som andra ställer till med gör fantastiska insatser. Jag har följt det nära genom min pappa som gav sig ut i tid och otid. De kvinnor och män som ställer upp jämt gör det inte för att de blir rika på den lilla ersättning som staten betalar. Det handlar om jaktetik och moral.

– Hur ska man få dem att fortsätta med detta engagemang när regeringen säger att de inte gör vad de ska? Att man inte har förtroende för dem längre, frågade Alexandra Anstrell.

 

Jägareförbundets ställning

Ibrahim Baylan (S).

Ibrahim Baylan höll i sin avslutande replik fast vid att förändringen av allmänna uppdraget var nödvändigt med hänsyn till EU.

Han försäkrade jägarna att pengarna de betalar in till viltvårdsfonden ska gå tillbaka till jakten och viltvården.

– Jägareförbundet gör ett bra arbete och förbundets särställning består. Det visar vi bland annat genom att ge ett flerårigt organisationsbidrag som säkrar förbundets verksamhet, sa näringsministern.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev