Jägarnas pengar ska upphandlas. ”En bra lösning”, menar Miljöpartiets Maria Gardfjell (bilden). Foto: Riksdagen, Johnny Olsson, & Mostphotos

Jägarnas pengar upphandlas – Miljöpartiet: ”En seger”

Framgång i rovdjurspolitiken. Så betecknar riksdagsledamoten Rebecka Le Moine (MP) beslutet att riva upp den 83-åriga konstruktionen med allmänna uppdraget. Maria Gardfjell (MP) utesluter heller inte fler förändringar på sikt.

Den 7 januari beslutade regeringen att delar av allmänna uppdraget ska bli föremål för upphandling. Allmänna uppdraget finansieras via det statliga jaktkort som alla som ska jaga måste betala. Det handlar alltså om jägarnas pengar.

Enligt regeringens beslut kommer Jägareförbundet få ett årligt organisationsbidrag i framtiden. Jägarnas riksförbund som också varit garanterade pengar ur fonden kommer i framtiden få ansöka om bidrag, likt vilken annan förening som helst.

Det applåderas av företrädare för Miljöpartiet.

 

Framgång i rovdjurspolitiken! 😱♥️🐺

Some background:
Varje år får jägarförbundet ca 50 miljoner kronor, för något som…

Publicerat av Rebecka Le Moine Lördag 16 januari 2021

Från Rebecka Le Moines Facebooksida.

 

Rebecka Le Moine, Miljöpartiet.

Rebecka Le Moine. Foto: Riksdagen

Så här skriver Rebecka Le Moine, riksdagsledamot för Miljöpartiet och suppleant i miljö- och jordbruksutskottet, på sin Facebooksida:

”Tyvärr är detta bara en delseger, då jägarförbundet från och med 2022 kommer få ett mer renodlat organisationsbidrag från regeringen. Däremot kommer INTE jägarnas riksförbund, med vision om att utrota vargarna från Sverige, att få detta organisationsstöd. Det känns otroligt bra.”

Hon skriver även:

”Detta är något som vi i Miljöpartiet har drivit hårt för att förändra, ofta har socialdemokraterna satt klackarna i backen och vägrat. Men nu äntligen har vi nått en överenskommelse!”

 

Ministern förnekar

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) är ansvarig för beslutet att riva upp konstruktionen med det allmänna uppdraget.

Enligt hennes företrädare på posten, Sven-Erik Bucht, är det Miljöpartiet som drivit på i frågan genom åren.

Men Jennie Nilsson förnekade i en intervju med Svensk Jakt att så är fallet. Miljöpartiet säger alltså det motsatta.

Landsbygdsministern: Ingen ny viltmyndighet om Jägareförbundet ska ha en särställning

Jennie Nilsson (S). Foto: Lars-Henrik Andersson

Så här sa Jennie Nilsson när vi ställde frågan om det är Miljöpartiet som velat förändra det allmänna uppdraget:

– Nej, det är det inte. Vi har haft en bra dialog både med Svenska Jägareförbundet och inom politiken för att hitta en bra modell.

Men flera personer som Svensk Jakt varit i kontakt med säger att förändringen kom till efter krav från Miljöpartiet.

– Det blev en bra lösning, säger Maria Gardfjell (MP), förste vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

 

• Enligt förre landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var det Miljöpartiet som drev på i frågan och som velat i princip plocka bort allmänna uppdraget från Jägareförbundet. Stämmer det?

Maria Gardfjell (MP)

– Ja, alltså i debatten. Nu blir ju hela den här konstruktionen helt annorlunda mot vad den har varit tidigare. Förut har vi ju haft problemet att det just har varit den där kritiken från EU om att det inte har varit i enlighet med lagen om offentlig upphandling och att det också har varit tveksamheter kring ytterligare organisationer som fått pengar, säger Maria Gardfjell.

– Redovisningen har också varit dålig. Det har inte gått att läsa ut vad pengarna använts till. Det är en mängd olika faktorer som gör att Miljöpartiet landat i det här beslutet, även om vi har en debatt inom partiet med framtida förslag. Vi är glada att förslaget är utvecklat i dialog mellan olika parter och har i allra högsta grad varit involverade i den här lösningen. Det är alltså något som Miljöpartiet står bakom, fortsätter Maria Gardfjell.

 

”Förut har vi ju haft problemet att det just har varit den där kritiken från EU om att det inte har varit i enlighet med lagen om offentlig upphandling.”
– Maria Gardfjell

 

På frågan vad hon menar med att det finns en debatt i partiet med framtida förslag, svarar hon via mejl:

”Vi kommer förstås följa upp hur den här nya modellen fungerar och kan utvecklas. Vi tycker att det är oerhört viktigt att de samhällsviktiga delarna som upphandlas verkligen fungerar och att miljöorganisationer också kan arbeta vidare med projekt. Men de får ju ansöka om medel förstås.”

 

Läs även:

Regeringen skyller upphandlingen av jägarnas pengar på EU: ”Det är en bluff”

Delar av Jägareförbundets verksamhet ska upphandlas

 

[totalpoll id=”163862″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev