Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson ser vissa fördelar med regeringens beslut. Foto: Martin Källberg och Lars Nilsson

Förbundsordförande: ”Försiktigt positiv”

Premium

Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson är försiktigt positiv till regeringens beslut.
Han pekar bland annat på att landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vill att Jägareförbundet fortsättningsvis ska ha det rikstäckande och unika ansvaret för landets viltvård.
Att förbundet nu kommer få ett organisationsbidrag menar han skapar frihet.

Torbjörn Larsson.

Torbjörn Larsson har hittills bara tagit del av regeringens pressmeddelande och betonar att man nu ska sätta sig in mer i vad beslutet innehåller och dess konsekvenser.

– Förändringar skapar alltid oro. Men det är positivt att landsbygdsministern med tydlighet säger att Svenska Jägareförbundet i fortsättningen ska vara med och leda jakten och viltvården i Sverige på det sätt som vi gör redan i dag. Regeringens beslut ändrar inte Jägareförbundets arbete att jobba med faktabaserad viltförvaltning. Där är det ingen skillnad, säger Torbjörn Larsson och fortsätter:

– Det har förekommit ifrågasättande och påtryckningar från andra organisationer vad gäller det allmänna uppdraget. Sedan har det funnits ett EU-ärende som vi förstår att ministern varit väldigt angelägen om att lösa. Min tolkning av lösningen är att hon försöker göra det på bästa möjliga sätt för den svenska jakten och viltvården med Jägareförbundet som ledare.

Han betonar att viltvårdsfondens medel även fortsättningsvis kommer gå till jakten, jägarna och viltvården.

Regeringsbeslut: Delar av Jägareförbundets verksamhet ska upphandlas

– Det är helt avgörande för oss. Det måste vara jättetydligt för att jägarna även fortsättningsvis ska tycka det är värt att betala det statliga jaktkortet, och ha en viltvårdsfond. Jägarna måste känna att pengarna kommer tillbaka till hundra procent, säger Torbjörn Larsson.

 

• Behöver personalen vara orolig när delar av verksamheten kan komma att upphandlas?

– Tvärtom. Det kommer bli ännu tydligare att den personal vi har är vass och duktig.

 

• Vad innebär det att Jägareförbundet nu kommer få ett organisationsbidrag?

– Det innebär att vi inte behöver återrapportera på samma sätt som vi gjort hittills, timme för timme. Den upphandlade delen ska dock återrapporteras. Det är ingen hemlighet att det varit tungrott att rapportera allmänna uppdraget timme för timme. Det här bör ge oss större frihet under ansvar. Ministern, som jag tolkar henne, vill fortfarande att vi ska vara en ledande faktor i svensk viltförvaltning.

 

Tydligt direktiv

Torbjörn Larsson räknar även med fleråriga beslut, mot i dag då pengarna ur viltvårdsfonden fördelas årligen.

Torbjörn Larsson är också positiv till att regeringen nu gett Naturvårdsverket det tydliga uppdraget att främja landets viltvård.

– Det har vi kämpat för länge, att Naturvårdsverket nu ska främja våran näring, den svenska viltförvaltningen, slutar Torbjörn Larsson.

Svenska Jägareförbundet kommer enligt en första bedömning att få ett organisationsbidrag som beräknas på 150 kronor per jaktkortslösare.

 

Vill konkurrera

Bo Sköld.

– Det kan bli cirka 43,9 miljoner kronor per år. Ett organisationsbidrag ger oss ökad frihetsgrad, så länge vi fortsätter ta vårt ansvar för viltförvaltningen i Sverige, säger Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld i ett uttalande på Jägareförbundets hemsida.

Naturvårdsverket får alltså nu i uppdrag att främja landets viltvård, vilket man inte haft tidigare, samt ansvar för att upphandling av bland annat viltövervakning, trafikeftersök och klövviltsförvaltning.

– Förbundet kommer naturligtvis vara med och försöka vinna upphandlingar. Med vår kompetens och organisation finns det goda förutsättningar att lyckas, säger Bo Sköld.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev