Partiledarna om allmänna uppdraget

Foto: Martin Källberg

Anser du att Jägareförbundets så kallade allmänna uppdrag är viktigt och även framgent ska finansieras via de medel jägarna betalar in till Viltvårdsfonden?

Annie Lööf, Centerpartiet:
– Jag ser att det ansvar som Jägareförbundet tar i den svenska viltförvaltningen är bra och bör fortsätta.

 

Jan Björklund, Folkpartiet:
– Ja.

 

Fredrik Reinfeldt, Moderaterna:
– Ja. Jägareförbundet gör ett gott arbete som bör fortsätta, och även framöver finansieras via Viltvårdsfonden.

 

 

Göran Hägglund, Kristdemokraterna:
– Ja, jakten är och ska ses som en nationell angelägenhet för att förvalta naturens resurser.
Jakten förebygger årligen skogsskador för väldigt stora belopp och har stor betydelse för turismen. Utöver det ekonomiska värdet bidrar jaktintresserade genom sin viltförvaltning till det kulturlandskap med fauna och flora vi vant oss vid att ta för givet.

Åsa Romson, Miljöpartiet:
– Uppdraget är viktigt, men vi tycker att det är en märklig konstruktion att lägga viktiga samhällsuppgifter på en enskild organisation på det här viset. Vi menar att det vore en mer rimlig ordning att regeringen specificerar i allmänna termer vilka ändamål som medel får sökas för (eller, när det gäller till exempel eftersök av trafikskadat vilt, vilka tjänster som önskas upphandlas) och att intresserade organisationer får söka medel från en utsedd myndighet, i konkurrens med andra sökanden. Jägareförbundet skulle rimligen spela en fortsatt viktig roll även med en sådan modell, men ­staten skulle inte på förhand peka ut en enskild organisation.

Stefan Löfvén, Socialdemokraterna:
– Ja, Jägareförbundet gör ett bra arbete i det så kallade allmänna uppdraget och det ska även i fortsättningen finansieras via Viltvårdsfonden.

 

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet:
– Ja.

 

 

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna:
”Besvarade inte enkätfrågorna inom angiven tid. Efter Svensk Jakts publicering återkom Åkesson med svar på frågorna – svar som kan läsas här.” 

 

 

.

Så gjordes enkäten

Våra frågor sändes ut i god tid (början av juni) till samtliga åtta riksdagspartier. Av dessa har alla utom Sverige­demokraterna svarat, vilket kan bero på av­saknaden av ett jaktpolitiskt program. Något som partiledaren Jimmie Åkesson beklagade i en intervju i Svensk Jakt nr 8.
För att garantera den politiska giltigheten ville vi att svaren skulle ­undertecknas av ­respektive partiledare; en ordning som också alla accepterat.

Enkäten är sammanställd av Bernt Karlsson & Martin Källberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev