Faksimil från partiledarenkäten inför det senaste riksdagsvalet (Svensk Jakt nr 9/2018).

Det stora sveket om jägarnas pengar

De som vid senaste valet röstade på Socialdemokraterna gjorde det i tron att det inte skulle ske några förändringar i Jägareförbundets allmänna uppdrag. För det var precis vad Stefan Löfven lovade i Svensk Jakts enkät inför valet.

Alltsedan Miljöpartiet första gången kom in i riksdagen 1988 har Jägareförbundets allmänna uppdrag stuckit dem i ögonen. Stora ansträngningar har gjorts för att komma åt jägarnas pengar i Viltvårdsfonden – i syfte att kunna dela ut dem till andra organisationer som står partiet närmare.

Inför varje riksdagsval har det därför funnits skäl att ställa frågan till partierna om de har för avsikt att göra några förändringar rörande Jägareförbundets allmänna uppdrag, det vill säga uppgiften att leda jakten och viltvårdsarbetet ute i landet. Frågan har varit med mycket länge och fanns med även inför senaste valet.

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna ville alla värna det allmänna uppdraget medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet i vanlig ordning öppnade för att ge bort jägarnas pengar även till organisationer som inte bidrar till fonden.

 

”Inga planer på att ändra”

Socialdemokraterna genom Stefan Löfven svarade att man ansåg att det allmänna uppdraget var ett bra och rimligt sätt att använda pengar som jägarna själva bidrar med till Viltvårdsfonden genom de inbetalda avgifterna.

– Vi har inga planer på att ändra systemet, avrundade Löfven.

Partiledarna om jakt- och viltvårdsuppdraget

Men Socialdemokraterna brukar ibland beskrivas som två partier: ett före och ett helt annat efter valet.

I början av 2021 beslutade nämligen regeringen och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) att delar av Jägareförbundets allmänna uppdrag i stället skulle upphandlas. Det handlade om viltövervakning, trafikeftersök och klövviltsförvaltning. Naturvårdsverket skulle sköta upphandlingen och eftersom det beräknades innebära fördyrade kostnader för jägarna måste det statliga jaktkortet i samma veva höjas från 300 till 400 kronor.

Regeringsbeslut: Delar av Jägareförbundets verksamhet ska upphandlas

Så gick det med Socialdemokraternas vallöfte 2018.

Jennie Nilsson (S) skyllde på EU, men det gick inte förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) med på. I en intervju med Svensk Jakt förklarade Bucht att det var Miljöpartiet som låg bakom, som hade tryckt på om detta även under hans tid i regeringen. Dock utan att lyckas.

Det var 1938 som Jägareförbundet och dess lokalavdelningar av statsmakterna fick ansvaret för att leda jakt- och viltvårdsarbetet ute i landet. Uppdraget skulle finansieras av jägarna själva genom en särskild avgift. Det allmänna uppdraget har sedan varit ett framgångsrikt koncept som bestått flera granskningar och förnyats i olika omgångar. Slutdatumet sattes 2021 av en regering ledd av det parti som före valet lovat att inte göra några förändringar i allmänna uppdraget.

 

Läs även

Inför valet: Så har politikerna skött sig i de jaktliga frågorna

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev