Foto: Lars-Henrik Andersson

Partiledarna om jakt- och viltvårdsuppdraget

Svenska Jägareförbundet har sedan 1938 utfört allmänna uppdraget (jakt- och viltvårdsuppdraget). I dagsläget är uppdraget kortsiktigt, besluten tas för endast ett år i taget.
Svensk Jakt har frågat samtliga åtta partiledare i riksdagspartierna. Har du för avsikt att göra några förändringar rörande detta uppdrag?

Socialdemokraterna, Stefan Löfven

Stefan Löfven (S).

Stefan Löfven (S).

– Vi socialdemokrater anser att det allmänna uppdraget är ett bra och rimligt sätt att använda de pengar som jägarna själva bidrar med till viltvårdsfonden genom de inbetalda avgifterna. Vi har inga planer på att ändra systemet.

 

 

Gustav Fridolin.

Gustav Fridolin (MP).

Miljöpartiet, Gustav Fridolin

– Vi anser att Jägareförbundet har och kommer att ha en viktig roll i viltvården, till exempel för utbildning, viltvård och eftersök av trafikskadat vilt även i framtiden. Vi är öppna för att fler ideella organisationer, även utanför jägarkretsen, får möjlighet att genomföra informationsinsatser och viss viltvård.

 

 

Vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedt (V).

Jonas Sjöstedt (V).

– Vi har inte föreslagit några ändringar, men vill att uppdraget i högre grad ska inriktas på att minska den illegala jakten och att även miljö- och naturvårdande organisationer ska kunna få ta del av uppdraget.

 

Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson (SD).

Jimmie Åkesson (SD).

– Det allmänna uppdragets betydelse för jakt- och viltvården i Sverige kan verkligen inte underskattas. Vi anser att uppdraget i sig bör kvarstå och vill att regeringens beslut ska fattas i med bättre framförhållning än vad som nu är fallet, gärna på flera års sikt.

 

 

Ulf Kristersson (M).

Ulf Kristersson (M).

Moderaterna, Ulf Kristersson

– Moderaterna vill värna Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag och vill verka för att det finns goda och långsiktiga förutsättningar för genomförandet av uppdraget.

 

 

Annie Lööf (C).

Annie Lööf (C).

Centerpartiet, Annie Lööf

– Centerpartiets jaktpolitik bygger på tilltro till jägarna och deras organisationer. Att de tar ansvar för stora delar av viltförvaltningen. Vi vill att Svenska Jägareförbundet ska få fortsätta med sitt uppdrag.

 

 

Jan Björklund (L).

Jan Björklund (L).

Liberalerna, Jan Björklund

– Svenska Jägareförbundet har ett viktigt uppdrag som ska värnas. Självklart ska det finnas långsiktighet och förutsägbarhet i uppdraget men det är rimligt att regeringen, liksom för andra verksamheter, årligen fattar beslut om budget och prioriteringar.

 

 

Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor

Ebba Busch Thor (KD).

Ebba Busch Thor (KD).

– Det är rimligt att uppdraget ges för tre år i taget. Det blir då lättare att planera verksamheten.

Svensk Jakts partiledarutfrågning

Det här är den åttonde och sista delen i Svensk Jakts partiledarutfrågning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev