Jägareförbundet får fortsatt förtroende och finansiering för delarna viltövervakning, viltprovtagning, adaptiv klövviltförvaltning samt vilt och trafik. Foto: Martin Källberg

Jägareförbundets upphandlade uppdrag förlängs

Efter en omfattande upphandlingsprocess tecknade Naturvårdsverket i början av fjolåret avtal med Svenska Jägareförbundet om tjänster inom fyra områden – viltövervakning, viltprovtagning, adaptiv klövviltförvaltning samt vilt och trafik. De initiala avtalen sträckte sig då fram till utgången av 2023. Nu har Naturvårdsverket förlängt avtalen med Jägareförbundet.

Under den förra regeringen avskaffades det så kallade allmänna uppdraget, inom vilket Svenska Jägareförbundet mot ersättning från Viltvårdsfonden löste en rad uppgifter inom den svenska jakten och viltvården. Efter dessa förändringar lades delar av verksamheten som tidigare ingått i allmänna uppdrag ut på anbud. Svenska Jägareförbundet vann samtliga fyra upphandlingar: viltövervakning, viltprovtagning, adaptiv klövviltförvaltning samt vilt och trafik.

Regeringen gav då Naturvårdsverket möjlighet att tilldela uppdragen för endast 1,5 år (från 1 juli 2022 till 31 december 2023), varefter en utvärdering skulle göras.

Får förlänga

Nu har regeringen beslutat att Naturvårdsverket får förlänga de upphandlade delarna i ett år, med möjlighet till ytterligare ett års förlängning, vilket Naturvårdsverket omedelbart tog beslut om att göra. Naturvårdsverkets utvärdering ska inlämnas till regeringen i januari 2024.

Det innebär att avtalen om de fyra sakområdena nu förlängts ett år med oförändrade villkor, till 31 december 2024 – med möjlighet till förlängning ytterligare ett år, alltså till och med 31 december 2025.

”Glädjande”

Åke Granström.

– Det är förstås glädjande att såväl Naturvårdsverket som regeringen har förtroende för vårt arbete, även om vi fortsatt anser att vissa delar skulle kunna avtalas på betydligt längre tid och kanske också finansieras på annat sätt, säger Svenska Jägareförbundets vice generalsekreterare Åke Granström

Fakta – de fyra upphandlade uppdragen

• Viltövervakning (rapportering av jaktresultat och rapportering av viltobservationer):
6.570.000 kronor/år

• Vilt & trafik (bemanning, utbildning och organisering av trafikeftersök):
2.975.000 kronor/år

• Utbildning/information adaptiv klövviltförvaltning:
8.250.000 kronor/år

• Organisera viltprovtagning:
1.200.000 kronor/år

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev