Publicerad 12 november 2020 - 11:44

Trots att samma regelverk för rennäringsfrågorna gäller för samtliga fjällän tolkar de olika länsstyrelserna reglerna olika.

Trots att samma regelverk för rennäringsfrågorna gäller för samtliga fjällän tolkar de olika länsstyrelserna reglerna olika. Foto: Kjell-Erik Moseid

Hård internkritik mot länsstyrelsens hantering av jaktfrågor – otydligt och risk för jäv

Premium

Länsstyrelsen Jämtlands arbete i frågor som rennäring, där bland annat jakt på statens marker ingår, får hård kritik i en intern revisionsrapport. Enligt rapporten saknas tydlig kompetens och ansvarsfördelning hos myndigheten, men kritik riktas även mot bristen på samordning internt och med länsstyrelserna i de andra fjällänen.

Det var i mars i år som en internrevisor hos länsstyrelsen i Jämtlands län fick i uppdrag att genomföra revision av processen för hantering av rennäringsfrågorna. Enligt uppdraget upplever myndighetsledningen en ”otydlighet avseende samordningen av hanteringen av frågor i myndighetens uppdrag som berör rennäringen”.

 

Förbättringsåtgärder

Syftet var därför att bedöma om myndigheten har en tillfredsställande intern styrning och kontroll av verksamheten. Revisorn skulle också vid behov lämna rekommendationer för förbättringsåtgärder.

Arbetet pågick under ett halvår, nu är revisionsrapporten klar och den innehåller 25 sidor med svidande kritik mot länsstyrelsen i Jämtlands län, vilket tidningen Östersunds-Posten var först att berätta om.

Tusentals kan ha jagat älg illegalt – länsstyrelsen organiserade jakten

I rapporten framgår att länsstyrelsen har brist på kompetens i sin handläggning. Eller som det uttrycks: ”problem att handlägga ärenden över tid och med varierande resurser och kunskaper.”

Det kan också finnas, enligt revisionsrapporten, risk för jäv när länsstyrelsen i Jämtlands län handlägger frågor kopplade till rennäringen:
”Myndigheten bör aktualisera klargörande om tjänstemannarollen avseende opartiskhet och jäv vid handläggning i ärenden som berör rennäringsfrågor för att säkerställa en rättssäker och tillitsfull fungerande myndighet”.

Myndighet fortsätter sälja älgjaktkort – hänvisar till utredning som inte finns dokumenterad

Oklara beslut om jakt

Mycket av kritiken riktar sig mot länsstyrelsens organisation, som framställs som rörig, ineffektiv och kan ge upphov till kvalitetsbrister. Det lyfts många exempel där länsstyrelsen i Jämtlands län får kritik. Här följer några exempel där det till exempel är oklart vilken enhet som egentligen ansvarar för vilka uppdrag:

• Beslutsgången är oklar i de ärenden där länsstyrelsen beslutar om avlysningar av småviltjakten på statens marker ovan odlingsgränsen. Både enheten naturvård och enheten för lednings- och verksamhetsstöd, ELV, är involverade.

• Älgskötselområden där otydligheter finns i genomförandeprocessen där både enheten naturvård och enheten för lednings- och verksamhetsstöd, ELV, är involverad. ELV hanterar samebyns tilldelning och därmed arrendatorerna.

• Renräkning där både naturvårdsenheten och enheten för lednings- och verksamhetsstöd är involverad. ”Beslut om vilka byar som ska räknas tas informellt och långsiktig planering saknas”, står det i rapporten.

 

Olika regeltolkningar

Trots att samma regelverk för rennäringsfrågorna gäller för samtliga fjällän tolkar de olika länsstyrelserna reglerna på skilda sätt. Det här uppmärksammas i rapporten och därför föreslås att myndigheten bör arbeta för en formell samverkan på ledningsnivå mellan länsstyrelserna i fjälllänen. ”Detta för att nå en samsyn då dessa styrs av samma regelverk i rennäringsfrågorna och viltförvaltningen för att effektivisera och rättssäkra hanteringen av dessa frågor.”

Länsstyrelsen säljer jaktkort till jakt som inte får säljas

I revisionsrapporten föreslås även att länsstyrelsen i Jämtlands län inrättar en ny funktion med ”objektiv samordnad resurs, som har övergripande kunskap om rennäringen och stort förtroende inom myndigheten och mot externa parter för effektivare hantering av rennäringsfrågorna.”

Länsrådet: ”Länsstyrelsen säljer ingen jakt – däremot upplåter vi jakträtt”

En dörr in?

Rapporten färdigställdes den 19 oktober, än så länge har länsstyrelsens ledning inte fattat några beslut kring de förslag till förbättringar som framkommit.

– Vi har precis fått in den här rapporten. Vi kommer att analysera den och vi kommer fatta beslut kopplat till de rekommendationerna vi fått, säger Jämtlands länsråd Susanna Löfgren, till Östersunds-Posten.

Jöran Hägglund. Foto: Tina Stafrén

– Vi kan bli effektivare och vi kan bli tydligare internt. Men också bli tydligare mot samebyarna. De har påpekat att de helst skulle de vilja ha en dörr in så att säga på länsstyrelsen. Det är ett ständigt förbättringsarbete, säger landshövdingen Jöran Hägglund, till tidningen.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram