Länsstyrelsen avlyser småviltjakten på statens marker i Jämtlands län. I stället får bättre betalande kunder tillgång till exklusiv älgjakt i samma områden – det finns prisexempel på 10.000 kronor per jägare och dag. Foto: Kenneth Johansson samt Roland Magnusson / Mostphotos

Länsstyrelsen säljer jaktkort till jakt som inte får säljas

Premium

Jakt på statens marker får inte säljas vidare. Ändå går det att köpa jakt på älg på statens marker i Jämtland. Älgjakten marknadsförs som exklusiv och priset är skyhögt – och det är länsstyrelsen som säljer jaktkorten.
Samtidigt avlyser myndigheten all småviltjakt i området – med hänvisning till pågående älgjakt.

Bild från nature.it. I de röda rutorna är småviltjakten avlyst för tillfället.

Som enda län i landet avlyser länsstyrelsen i Jämtlands län småviltjakten på statens marker med hänvisning till älgjakt.

Och i år är dessutom avlysningarna rekordstora och rekordlånga. Bara några få områden av Jämtlands cirka 1,5 miljoner hektar (ytan är mer än dubbelt så stor som hela Stockholms län) på statens marker är i dagsläget öppna för småviltjakt.

I de flesta fall nämns älgjakt som skäl för avlysningarna.

 

Får inte överlåtas

Jakträtt på statens marker får inte överlåtas till någon annan. Jakträttsinnehavare får heller inte på eget bevåg ta med sig egna jaktgäster på älgjakt.

Ändå säljer Jämtlands länsstyrelse, också det som den enda länsstyrelsen i landet, årligen flera hundra jaktgästkort på älg på statens marker.

Tusentals kan ha jagat älg illegalt – länsstyrelsen organiserade jakten

För att komma åt älgjakten krävs att en jakträttsinnehavare, alltså samebymedlem eller fjällägenhetsinnehavare, ringer länsstyrelsen och ber myndigheten skriva ut gästårsjaktkort på älg till jägare utan jakträtt men som ändå ska delta vid deras älgjakter på statens marker.

Gästårsjaktkort kostar 500 kronor och det finns ingen begränsning på hur många jaktgäster man får ta med.

 

”Kan ta betalt för guidning och boende”

Jon Paulsson är chefsjurist på länsstyrelsen i Jämtland. Han har i en tidigare intervju med Svensk Jakt bekräftat att älgjakten på statens marker inte får säljas vidare.

– Det är helt rätt. Men samebyarna kan ta betalt för till exempel guidning och boende. Länsstyrelsen kan inte ha några synpunkter på det, sa Jon Paulsson.

Men uppgifter till Svensk Jakt gör gällande att ett flertal företag i Jämtlands län säljer jakt på älg på statens marker. Företagen är i de flesta fall väldigt sparsamma i sin marknadsföring av jakterna och är därför svåra att hitta på internet.

Men åtminstone ett av företagen har en egen hemsida på nätet. Under rubriken ”Exklusiv älgjakt” står att läsa att de ”varje höst erbjuder exklusiva jaktpaket för älgjägare. Paketet omfattar boende med helpension, jaktkort samt erfaren guide med löshund. Jakten sker både på fjäll och i skog i orörd terräng”.

 

Från 10.000 kronor per dag

Priset för älgjakten är enligt en offert från företaget från 10.000 kronor per dag och jägare och jakten är i princip fullbokad hela den här hösten.

I det område där älgjakten bedrivs är småviltjakten avlyst med hänvisning till älgjakt under perioden 7–27 september.

 

Fotnot: Svensk Jakt har under onsdagen telefonintervjuat Jämtlands länsstyrelses länsråd och tf landshövding Susanna Löfgren. En bit in i intervjun bad hon att istället få Svensk Jakts frågor skriftliga, vilket hon också fick.

Intervjun med Susanna Löfgren kommer att publiceras på Svenskjakt.se så fort hon återkommit med svar på Svensk Jakts frågor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev