Länsstyrelsen i Jämtland fortsätter att sälja gästjaktkort på älg. Ripjakten avlyser myndigheten därefter – på grund av rådande älgjakt. Foto: Kjell-Erik Moseid, Kenneth Johansson & Iofoto / Mostphotos

Myndighet fortsätter sälja älgjaktkort – småviltjakten stoppas

Premium

Ripjakten är avlyst i stora delar av Jämtlands län. En anledning är samebyarnas pågående älgjakt. Samtidigt fortsätter länsstyrelsen som enda län i landet att sälja årsbaserade jaktgästbevis för älg på renbetesfjällen.

Olle Olsson Publicerad 7 september 2021 - 10:48

Det var i april 2019 som Svensk Jakt avslöjade att Länsstyrelsen i Jämtlands län säljer jaktgästbevis på älg, trots att det är oklart om myndigheten egentligen har någon jakträtt att upplåta.

Tusentals kan ha jagat älg illegalt – länsstyrelsen organiserade jakten

Maximalt 500 personer har jakträtt på statens marker på renbetesfjällen i Jämtland. Exakt hur många är dock i det närmaste omöjligt att ta reda på eftersom länsstyrelsen, som ska sköta tillsynen av jakten, saknar förteckning över vilka samebymedlemmar som har jakträtt på statens marker i länet.

 

Inte överlåtas

Klart är dock att jakträtten inte får överlåtas till någon annan. Jakträttsinnehavare får heller inte på eget bevåg ta med sig egna jaktgäster på älgjakt. Ändå säljer länsstyrelsen i Jämtland, via samebyar och fjällägenhetsinnehavare, årligen flera hundra årsjaktgästbevis på älg.

 

Köpa gästkort

För att köpa gästjaktkort krävs att jakträttsinnehavare, alltså samebymedlemmar eller fjällägenhetsinnehavare, ringer till länsstyrelsen och ber myndigheten skriva ut gästårsjaktkort på älg till gästjägare som ska delta vid deras älgjakter på statens marker på renbetesfjällen.

Gästårsjaktkort på älg kostar 500 kronor och det finns ingen begränsning för hur många jaktgäster man får ta med.

Systemet har, enligt länsstyrelsen, funnits sedan 1987 och det tillämpas bara i Jämtlands län. Men det finns ingen så kallad dubbelregistrering i Jämtland och när registrerad älgjaktmark saknas för staten är det också tveksamt om det egentligen finns någon jakträtt på älg för länsstyrelsen att upplåta.

 

Ingen dokumentation

Efter Svensk Jakts avslöjande 2019 uppgav Länsstyrelsen i Jämtlands län att myndigheten själv skulle utreda lagligheten i sin egen försäljning. Någon utredning finns vare sig dokumenterad eller diarieförd, men länsstyrelsen uppger i alla fall att en utredning har gjorts och att den kom fram till att försäljningen av gästjaktkort på älg kunde fortsätta.

Myndighet fortsätter sälja älgjaktkort – hänvisar till utredning som inte finns dokumenterad

– Länsstyrelsen upplåter sin del av jakträtten till gästjägarna, förklarade Jon Paulsson, dåvarande chefsjurist på länsstyrelsen i Jämtland, i en intervju med Svensk Jakt som gjordes i juli 2020.

Länsrådet: ”Länsstyrelsen säljer ingen jakt – däremot upplåter vi jakträtt”

Länsrådet Susanna Löfgren försökte förtydliga påståendet i ett senare mejlsvar till Svensk Jakt, där hon bland annat uppgav att länsstyrelsen inte säljer någon jakt. Däremot upplåter myndigheten jakträtt mot betalning.

 

Fortsätter sälja

Och länsstyrelsen fortsätter även i höst sin kortförsäljning för älgjakt till inbjudna jaktgäster. Till årets älgjakt har länsstyrelsen hittills skrivit ut cirka 300 årsjaktgästbevis till jägare som därmed kan följa med och jaga älg på statens marker på renbetesfjällen i höst.

 

Skärmavbild från sajten Natureit där småviltjägare ska gå in och boka jakt.

Älgjakten på statens marker i länet får negativa konsekvenser för den som vill jaga småvilt. Detta eftersom länsstyrelsen i Jämtland, som enda länsstyrelse i landet, avlyser småviltjakt på grund av pågående älgjakt.

Länsstyrelsen säljer jaktkort till jakt som inte får säljas

I skrivande stund är till exempel en stor del av småviltjakten på statens marker i Härjedalen avlyst. Som skäl för avlysningarna anges älgjakt. Notabelt är att hela Härjedalen, utom två områden, är kvoterade så att maximalt fem småviltjägare per dag får jaga i ett och samma område. Ett jaktområde är ungefär mellan 5.000 och 15.000 hektar stort.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram