Totalt får 22 vargar fällas vid 2018 års licensjakt. Foto: Mostphotos

Totalt får 22 vargar fällas vid 2018 års licensjakt. Foto: Mostphotos

Här följer du 2018 års licensjakt på varg

Licensjakten på varg är igång. Här rapporterar vi löpande hur vargjakten går.

15 februari

Sista dagen för licensjakt på varg 2018.

 

7 februari klockan 14.50

Flera har frågat angående status i de vargrevir där det licensjagats i år. Det här är de delvis obekräftade uppgifter redaktionen fått fram. I Nyskogen (Gävleborg) uppges det nu vara tomt på varg. I Flaten (Dalarna) finns det enligt enligt uppgift kanske en varg kvar. I Kölsta (Västmanland) finns det minst en varg kvar. I Vimyren (Värmland) kan det vara vargtomt. I Kindla (Örebro) finns det enligt uppgift vargar som går igenom det lilla jaktområdet då och då.

 

Revir Tilldelning Fällda vargar
Flaten 6 5
Kindla 2 0
Kölsta 6 6
Nyskogen 2 2
Vimyren 6 2

 

5 februari klockan 11.30

Det bedrivs just nu ingen licensjakt på varg i värmländska Vimyrenreviret. Det finns fyra vargar kvar att fälla på tilldelningen, men frågan är om det finns några vargar kvar i reviret?
Två vargar sköts direkt när licensjakten inleddes. En vuxen hane som var drabbad av skabb samt en vuxen tik. Analys av den fällda vargtiken visar att hon inte fött någon valpkull.

 

1 februari klockan 13.01

En varg har nyss fällts i Kölstareviret, Västmanland. Därmed har sex vargar skjutits i reviret och licensjakten är därmed avslutad.

 

30 januari klockan 10.59

En varg fälldes nu på förmiddagen i Kölstareviret. Det var den femte vargen av sex tilldelade som sköts. En varg återstår på tilldelningen inom jaktområdet meddelar länsstyrelsen i Västmanland.

 

28 januari klockan 16.58

Ingen varg har fällts under helgens licensjakt.

 

24 januari klockan 15.35

De vargar som fälldes i Kölstareviret, Västmanland, förra veckan var en vuxen hane på 42,5 kilo samt en årsvalp på 23,5 kilo. Sedan tidigare har en vuxen hanvarg på 50 kilo samt en vuxen tik på 33 kilo fällts i reviret.

 

22 januari klockan 10.32

I Vimyrenreviret i Värmland är vargjakten just nu svår att genomföra på grund av stora mängder lössnö som gör det väldigt svårt att ta sig fram i skogen.

 

22 januari klockan 09.18

Som säkert många redan har sett figurerar en film på sociala medier där vargjägare och aktivister har hamnat i handgemäng. Hot och misshandel är aldrig någonsin okej i ett demokratiskt samhälle och vi påminner om en artikel som vi publicerade på sajten dagen innan licensjakten.

 

21 januari klockan 13.42

Ännu en varg har fällts i Flatenreviret, Dalarna. Men då även denna varg uppges vara drabbad av skabb och fälld med stöd av paragraf 40c jaktförordningen återstår det därmed fortfarande en varg på tilldelningen i reviret.

 

20 januari klockan 15.35

Under dagen har en varg fällts i Flatenreviret, Dalarna. Vargen sköts med stöd av paragraf 40c jaktförordningen och det återstår därmed fortsatt en varg på tilldelningen i reviret.

 

19 januari klockan 16.28

Ytterligare en varg har fällts i Kölstareviret i Västmanland. Därmed har fyra vargar skjutits och det återstår två på tilldelningen i reviret.

 

19 januari klockan 12.00

En tredje varg har fällts i Kölstareviret, Västmanland. Det återstår nu tre vargar på tilldelningen i reviret.

 

19 januari klockan 11.41

Licensjakten på varg återupptas i Flatenreviret, Dalarna. En av de tidigare fällda vargar i reviret var drabbad av skabb och avräknas därmed från tilldelningen. Det återstår nu en varg att fälla i reviret.

 

19 januari klockan 10.53

Vargtiken som skulle fällas i Kindlareviret, Örebro län, har också skjutits under årets licensjakt. Dock visar DNA-analys att vargtiken sköts i Flatenreviret i Dalarna. Licensjakten fortsätter i Kindlareviret och två vargar får fällas i området.

 

19 januari klockan 09.24

Vargen som fälldes i Kölstareviret på onsdagen var en tik på 33 kilo. Den första vargen som fälldes i reviret var en hane på 50 kilo. Fyra vargar återstår fortfarande på tilldelningen i Kölstreviret.

 

17 januari klockan 15.08

Med spårsnön kom också ett lyckosamt resultat i vargjakten. En varg har i dag fällts inom Kölstareviret, Västmanland. Totalt har nu två vargar fällts i reviret och det återstår där fyra vargar på tilldelningen.

 

16 januari klockan 15.38

Jägareförbundet Dalarna ansöker om utökad licensjakt på varg i Flatenreviret. Läs mer här.

 

16 januari klockan 08.35

Snön faller över Mellansverige.

 

15 januari klockan 09.59

Under helgen har det licensjagats varg inom Kindlareviret, Örebro län. För första gången sedan jakten inleddes visade spårningar att det fanns vargar inne i området och jakten drogs därmed igång. Vargarna smet dock ut ur området utan att någon jägare såg dem.

 

12 januari klockan 15.37

I Norge har samtliga 16 tilldelade vargar fällt inom den så kallade vargzonen. Tanken med beslutet var att samtliga vargar i reviren Julussa och Osdal skulle fällas men lokala jägare hävdar att det finns vargar kvar i reviren, trots jakten.
”Jaktlagen säger att det är minst tre vargar kvar i Osdalsreviret samt att det är flera vargar kvar i Julussareviret”, säger Knut Arne Gjems, Norges Jeger och Fiskerforbunds ledare i Hedmark till Bondebladet.

 

12 januari klockan 14.34

Under veckan har ingen organiserad vargjakt genomförts i Vimyrenreviret, Värmland. Anledningen till detta stavas snöbrist.

 

11 januari klockan 10.41

I Kölstareviret försöker aktivister störa licensjakten på varg. Hittills har en av de sex tilldelade vargarna fällts i reviret. Lokala jägare uppger för Svensk Jakt att  anledningen till att jakten går trögt i området inte beror på aktivisterna. Istället är det snöbrist som försvårar jakten avsevärt.

 

10 januari klockan 11.29

Även i Norge pågår licensjakt på varg. Inom den så kallade vargzonen får 16 vargar fällas inom reviren Julussa och Osdal. Jakten inleddes den 1 januari och det återstår nu bara en varg på tilldelningen. 15 vargar har alltså fällts inom vargzonen sedan premiären.

 

10 januari klockan 10.08

Vi har inte släppt vår bevakning på vargjakten. Men så länge det saknas spårsnö i jaktområdena jagas det i princip heller inte varg.

 

8 januari klockan 13.00

I Kindlareviret, Örebro län, har hittills ingen organiserad vargjakt bedrivits. Det har varit och är fortsatt dåliga spårförhållanden inom reviret och de stunder då det varit möjligt att spåra har inga vargspår hittats inom det lilla jaktområdet. Totalt får två vargar fällas i Kindlareviret.

 

8 januari klockan 07.57

Ingen varg fälldes under helgen. De snöfattiga förutsättningarna gör vargjakten mycket svår.

 

6 januari klockan 10.18

Ingen varg fälldes på fredagen. Vädret satte käppar i hjulen för vargjägarna. Jakten fortsätter naturligtvis i dag. 

5 januari klockan 12.08

För några minuter sedan avkunnade Oslo tingsrätt dom om den norska licensjakten på varg. Tingsrätten stoppar inte jakten utan den får fortsätta som planerat. Läs mer här.

 

5 januari klockan 09.27

Ännu har ingen varg fällts under dagen. Spårningar pågår, även om mildvädret till vidare försvårat jakten avsevärt.

 

4 januari klockan 12.13

En sjätte varg har nu skjutits i Flatenreviret i Dalarna. Därmed har samtliga sex tilldelade djur fällts och jakten är avlyst. Ytterligare tre vargar har observerats i jaktområdet, varav en misstänks vara angripen av skabb.

 

4 januari klockan 11.30

En femte varg har nu fällts inom Flatenreviret i Dalarna. Därmed återstår det en varg på tilldelningen i reviret.

 

4 januari klockan 10.51

Snön övergår allt mer i regn. Effektiv vargjakt kräver ett omfattande förarbete i form av spårningar och finns det ingen spårsnö är det också näst intill omöjligt att jaga varg.

 

4 januari klockan 09.26

Snön faller i delar av vargjaktsområdena.

 

3 januari klockan 16.32

Inga vargar fälldes i Flatenreviret på onsdagen. Men på tisdagen fälldes fyra djur i reviret. Länsstyrelsen i Dalarna uppger att det handlar om en vuxen hane på 43,5 kilo plus en vuxen hona på 38,2 kilo. Dessutom fälldes två, troligen, ungvargar på 36,4 respektive 21,5 kilo. Det sistnämnda vargen var hårt angripen av rävskabb.

Ingen varg har heller fällts under onsdagen i reviren Kindla, Kölsta eller Vimyren.

 

3 januari klockan 13.30

Licensjakten på varg är över i Gävleborgs län sedan ytterligare en varg har skjutits i Nyskogenreviret. Därmed är de två tilldelade vargarna fällda och jakten avlyst. Läs mer här.

 

Det var 17 grader kallt och rejäl upplega när vargjakten bedrevs i Nyskogenreviret, Ljusdals kommun. Foto: Privat

3 januari klockan 10.05

I Kindlareviret i Örebro län har ännu ingen varg skjutits. Snöförhållandena är svåra men det har hittats vargspår utanför det lilla jaktområdet. I morgon väntas mer snö i jaktområdet. Två vargar får skjutas i reviret.

 

3 januari klockan 09.26

Gårdagens töväder i Vimyrenreviret, Värmland, har under natten förbytts till en vinterdag med minusgrader. Därmed är spårförhållandena dåliga och det är därför högst osäkert om det blir någon jakt inom reviret i dag. Men jägarna är naturligtvis ute i skogen och gör vad de kan för att hitta vargspår.

 

3 januari klockan 08.26

I väntan på att vargjakten drar igång för dagen kan vi rapportera de uppgifter som framkommit om vargarna som sköts under gårdagen.

Nyskogen (Gävleborg). Vuxen hane 44,6 kilo
Flaten (Dalarna): Vuxen hane 43,5 kilo, hane 36,4 kilo, hona 21,5 kilo. Uppgifter saknas för den fjärde fällda vargen i reviret.
Vimyren (Värmland): Hane, 42 kilo, hona 37 kilo.
Kölsta (Västmanland): Hane – 50,5 kilo.

 

2 januari klockan 16.28

Länsstyrelsen i Dalarna skickar ut en rättelse av sina tidigare uppgifter. Det är fyra vargar som fällts i Flatenreviret, inte fem som myndigheten tidigare och felaktigt uppgett.

 

2 januari klockan 16.02

Totalt åtta vargar har fällts på licensjaktens premiärdag. Flest vargar är fällda i Flatenreviret, Dalarna. Där har hela fyra av de totalt sex tilldelade vargarna fällts under den första jaktdagen!

 

2 januari klockan 15.58

Fyra vargar har fällts inom Flatenreviret, Dalarna. Totalt återstår två vargar att fälla på tilldelningen för reviret.

 

2 januari klockan 15.05

En tredje varg har fällts inom Flatenreviret, Dalarna. Därmed återstår det tre vargar på tilldelningen i reviret.

 

2 januari klockan 14.50

Det kommer en del frågor till redaktionen om hur det kan komma sig att jägarna kan släppa sin hundar på varg? Läs gärna den här artikeln som förklarar skillnaden på att jaga eller jagas.

 

Den kraftigt skabbangripna vargen var en årsvalp, en tik. Foto: Privat

Den kraftigt skabbangripna vargen var en årsvalp, en tik. Foto: Privat

2 januari klockan 14.38

En varg som fälldes tidigare i dag i Flatenreviret, Dalarna, var även den hårt drabbad av rävskabb. Läs mer här.

 

2 januari klockan 14.05

Ytterligare en varg har fällts i Vimyrenreviret i Värmland. Därmed återstår fyra vargar av tilldelningen i länet.

 

Framför allt svansen och bogpartiet på vargen var hårlösa till följd av ett skabbangrepp. Foto: Boo Westlund

2 januari klockan 13.09

Vargen som fälldes i Vimyrenreviret var drabbad av skabb. Läs mer här.

 

2 januari klockan 12.24

Ännu en varg har fällts eller påskjutits i Flatenreviret, Dalarna. Därmed återstår det fyra vargar på tilldelningen för reviret.

 

En första varg har fällts inom Nyskogenreviret. Foto: Privat

2 januari klockan 12.19

En varghane har fällts  i Nyskogenreviret, Gävleborgs län. Därmed återstår en varg av tilldelningen i reviret. Läs mer om jakten här.

 

2 januari klockan 12.01

Länsstyrelsen i Västmanland meddelar att en varg skjutits eller påskjutits i länet. Det återstår nu fem vargar att fälla i Kölstareviret.

 

2 januari klockan 11.17

En varg har påskjutits i Flatenreviret, Dalarna. Därmed återstår tills vidare fem vargar på tilldelningen i området.

 

2 januari klockan 10.41

Första vargen är fälld vid årets licensjakt. Vargen sköts för hund i Vimyrenreviret i Värmland. Jakten fortsätter. Det återstår fem vargar att fälla i reviret.

 

Så här ser snöläget ut just nu i Vimyrenreviret, Värmland.

Så här ser snöläget ut just nu i Vimyrenreviret, Värmland.

2 januari klockan 10.15

Två eller möjligtvis tre vargar är inringade i Vimyrenreviret. Det har regnat under natten vilket medfört att det bitvis är svårt att spåra inne i skogen. Tanken är att hundar ska släppas på vargarna när de gått ur sina legor men i skrivande stund är inga hundar släppta.

 

Vargjakt med hund: Skillnad på att jaga eller jagas

 

Lapptyg kan vara ett bra hjälpmedel för en effektiv vargjakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

2 januari klockan 09.26

Så kallat lapptyg används ofta vid vargjakt. Så här gör du för att jaga med hjälp av lapptyg.

 

2 januari klockan 09.16

Från Flatenreviret i Dalarna rapporteras om bra förhållanden, med fem–sex centimeter nysnö som föll under nyårsnatten, även om förhållandena skiljer sig åt med mindre snö i norr mot Smedjebacken medan det är bättre uppe på höjderna. Under morgonen har tre olika grupperingar spårats i området, och när Svensk Jakt var i kontakt med Dalajägarnas pressansvarige Ingemar Hellström förberedde man jakt på de som såg mest lovande ut.

 

2 januari klockan 09.15

I Nyskogenreviret i Gävleborg är det hårt arbete som gäller för vargjägarna. Det ligger mellan 65 och 85 centimeter lössnö i området. Jägarna har på morgonen spår efter en varg, lodjur och järv inom jaktområdet.

 

2 januari klockan 07.14

Vi väntar på att vargjakten inleds.

 

1 januari klockan 18.18

En nyhet för i år i Dalarna är att länsstyrelsen beslutat att högst tre hundar som ställer eller förföljer varg får användas samtidigt. Tidigare år har det bara varit tillåtet att använda två hundar samtidigt.

Jägare som deltar vid vargjakten är skyldiga att känna till och följa villkoren i länsstyrelsernas olika beslut. På den här sidan finns länkar till samtliga vargjaktsbeslut.

 

Totalt 22 vargar

Totalt får 22 vargar fällas vid årets licensjakt.

Sex av dessa får fällas i Värmlands län, inom Vimyrenreviret.

Sex stycken får även fällas i Dalarna (i Flatenreviret, söder om Smedjebacken) och lika många i Västmanland (Kölstareviret).

Gävleborg får två vargar fällas i Nyskogen-reviret, och i Örebro län också två, i Kindlareviret.

Licensjakten får pågå mellan 2 januari och 15 februari 2018.

 

Foto: Mostphotos

Viktigt inför vargjakten

• Det är du som jägare som har ansvar för att känna till vilka regler som gäller för vargjakten. Du som tänker jaga varg måste känna till villkoren utöver de generella bestämmelserna om jakt och vapen som finns i jakt- och vapenlagstiftningen. Du behöver därför läsa länsstyrelsens beslut om jakt för just det län eller område där du ska jaga. Där finns det viktiga villkor för jakten och telefonnummer för att få reda på hur många djur som finns kvar på tilldelningen i området.

• De respektive vargjaktsbesluten hittar du länkar till på denna sida.

• Som vid all jakt måste en jaktledare utses när minst två personer jagar tillsammans.

• Inför årets jakt har Naturvårdsverket infört en regel som innebär att alla jägare som deltar i vargjakten ska anmäla detta till Naturvårdsverkets jägarregister.

Vargjaktsbesluten

Här hittar du länsstyrelsernas vargjaktsbeslut (externa länkar).

Dalarna

Gävleborg

Värmland

Västmanland

Örebro

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev