onsdag 22 september

Jakt & prylar

Publicerad 21 december 2016 - 09:35

Lapptyg kan vara ett bra hjälpmedel för en effektiv vargjakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Lapptyg kan vara ett bra hjälpmedel för en effektiv vargjakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vargjakt: Så jagar du med lapptyg

Var noggrann med att rulla ut lapptyget i rätt höjd. Häng det synligt och sätt ut passarna 20 till 30 meter innanför lapptyget.
Det är några av rovviltjägaren Rasmus Boströms tips för en lyckad jakt med lapptyg.

Ringa in en såt där du vet att det finns varg och sätt ut lapptyget runt såten.

Lapptyget ska hängas i vargens ögonhöjd. Det innebär att man kan få tynga ner lapptygslinan i svackor och höja upp det på vissa ställen.

Häng lapptyget så öppet och synligt som möjligt, undvik snårskog. Häng även ut något med jämna mellanrum som luktar människa. Låt naturen bestämma var du sätter upp lapptyget.

– De flesta gånger vargen bryter tyget är när de springer fort och inte upptäcker tyget förrän de är under det. Därför är det viktigt att hänga det synligt. Vargen ska kunna se lapptyget på minst tio meters avstånd, påpekar Rasmus Boström.

 

Kan bukta snävt

Finns det tillräckligt många jägare att tillgå bör man ha släpskyttar, som går 200 till 300 meter bakom spårarna. Vargarna kan bukta mycket snävt och då kan bakpassen bli heta.

Rasmus Boström ger tips om hur man lyckas med vargjakt med lapptyg.

Rasmus Boström ger tips om hur man lyckas med vargjakt med lapptyg.

– Under jakten i Lövsjöreviret januari 2016 visste vi inte med säkerhet att vi fått upp vargarna på benen eftersom det var så mycket spår inne i den inringade såten. En bakpassare hade vargen ganska nära innan den kastade. Passaren hörde, men såg inte vargen, säger Rasmus Boström.

Han berättar att under spårningen är det viktigt att byta roll mellan spårarna. Den som har färskaste spåret fortsätter spåra medan den andra spåraren som tappat spåret, eller kommer bakom en annan spårare, stannar och passar.

För ett antal år sedan besökte Rasmus Boström Vitryssland för att se hur jägarna jagade varg där. Bland annat använde sig de vitryska jägarna av lapptyg.

– Vi förstod ganska snart att det kan vara mycket effektivt, samtidigt är jag av erfarenhet ganska skeptisk till nya saker. Men när vi intervjuade de vitryska jägarna förstod vi att det fungerade bra. Det var ett intressant besök, även om vi jaktligt inte hade några framgångar där.

 

Hund bäst på ensamvarg

Rasmus Boström menar att hund är bäst att använda om man jagar ensamma vargar.

– I vissa lägen är det mer jobb med att hänga ut lapptyget än du får tillbaka i resultat. Förarbetet tar många timmar i anspråk. Då kan det vara enklare att ha en större ring med passkyttar och gå på med hundar.

Eftersom vargen är under rörelse en bit in på förmiddagen innan den tar daglega, kan det vara svårt att hinna med att sätta upp lapptyg och därefter sätta ut passare innan dagen lider mot sitt slut.

Hängs lapptyget upp mot eftermiddagen med inringade vargar så kommer de att vara kvar i ringen under natten. Passkyttar sätts sedan ut på morgonen.

Om lapptyget sätts upp efter en skogsväg bör det hängas på ”utsidan” av en väg, om vargen kommer ut på vägen ska den hinna se lapptyget.

Passkyttarna bör stå 20 till 30 meter innanför lapptygsringen.

– Vi går även och kollar ringen under natten och morgonen för att se att vargarna är kvar och att lapptyget sitter som det ska, ibland kan älgar riva ner lapptyget. Fördelen med lapptyg är att man har vargarna inom en begränsad yta. Ska man jaga ett helt vargrevir är det en jättebra lösning att använda lapptyg, säger Rasmus Boström.

Lapptyg

Lapptyg är ett rep med fastsatta tygbitar, på barmark kunde de vara vita.

Lapptyg användes för att driva rovdjuren framåt under skall- och drevjakt. De kunde också användas för att ringa in rovdjuren i ett visst område.

Lapptygen ansågs speciellt effektiva om lapparna var målade med ”smådjävular” eller annat skrämmande.

Skallkedjorna kunde vara mycket stora och ibland bestå av tusentals personer. Var och när skallkedjorna skulle ske meddelades i kyrkan.

Källa: Rovdjurscentret de fem stora

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

1 av gårdagens grisar vart en fin herre🐗

#grsriflestocks #nordichunter #hunt #hunter #jakt #jägare #jaga #tikka #tikkarifles #tikkafirearms #rifles #normahunting #lapua #norma #wildboar #wildboarhunting #huntinglife #normanowitsuptoyou #frånskogtillbord #viltkött #swedenhunting #riflehunting #vildsvinsjakt #vildsvin #stalonsilencer #jagd #jaktärjakt #härkila #svenskjakt #dinjaktbild
...

Family ☀️ #family #familyphotography #deer #kronhjort #deers #wildanimals #vildadjur #nature #nordicnature #scandinaviannature #lovenature #naturelover #canonnature #canonnaturephotography #hunting #deerhunting #svenskjakt #jägarförbundet #sverigenatur #lateevening #jagd #jägermeister #naturkompaniet #fjällräven ...

Ett minne för livet 2.0. Bocken som jag sköt den 16:e augusti 2021 är nu monterad. Skölden är av marmor (Brännlyckemarmor) från markägaren som bryts bara ett stenkast från där jag sköt bocken. Lite nördigt men som sagt ett minne för livet. #bockjakt2021 #brännlyckemarmor #svenskjakt #husqvarna1640 #normaoryx ...

Kronhjort i mosskanten

#kronhjort #reddeer #stag #halleberg #hunneberg #jakt #svenskjakt #jaktjournalen #klövilt #kronvilt #ttelaläsarbild #nature #naturephotography #natur #visittv #reddeerphotographer #wildlife
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay