Publicerad 10 januari 2018 - 18:27

Iklädda rånarhuvor försöker aktivister sabotera licensjakten på varg i Kölstareviret. Arkivfoto: Mostphotos och Olle Olsson

Polisen har fått in tre anmälningar från jägare rörande ofredande från maskerade aktivister. Det rör sig om händelser i samband med vargjakten i Kölstareviret. Arkivfoto: Mostphotos och Olle Olsson

Förföljde jägare – nu inleder polisen förundersökning

Polisen i Fagersta har inlett en förundersökning gällande ofredande efter att flera maskerade personer stört vargjakten i Västmanland.
– Vi har ett par tänkbara pusselbitar att jobba med, säger Lisa Sannervik, presstalesperson för Polisen region mitt.

Polisen har fått in tre anmälningar från jägare rörande ofredande. Det rör sig om tre separata händelser i samband med vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. Det gemensamma är att jägarna uppger att de blivit utsatta för ofredanden.

– Det har kommit in tre anmälningar i förra veckan som är kopplade till vargjakten utanför Surahammar. I samband med att jaktlaget samlades dök det upp aktivister på platsen. Polisen kom sedan dit för att lugna ner stämningen, säger Lisa Sannervik.

 

Bra utredningsläge

Per Strömbäck, polisinspektör och ansvarig för eftersöksorganisationen i region mitt, säger att polispatrullen på plats identifierade en del personer som misstänks representera organisationen Hunt saboteurs Sweden. Han bedömer att utredningsläget ser bra ut.

– Det är inget brottsligt att vara ute i skogen men det finns uppgifter om att man satt egna hänglås på vägbommar och ställt bilar tvärs över vägen för att hindra jägare komma förbi, säger Per Strömbäck.

Han säger sig inte ha hört talas om Hunt saboteurs Sweden tidigare och polisen centralt verkar inte ha någon övergripande koll på djurrättsaktivismen i landet.

– Det finns ingen särskild avdelning inom polisen som arbetar med djurrättsaktivism, utan arbetet sker i de olika polisregionerna. Som i många andra frågor har polisen kontinuerlig kontakt med Säpo i de fall det är nödvändigt, säger Katarina Friskman, pressekreterare vid polisens kommunikationsavdelning.

 

Utsatta för ofredande

De tre anmälningarna som lämnades in till polisen handlar om att målsägarna, i det här fallet jägare, känt sig förföljda och att de blivit utsatta för ofredande.

– Enligt anmälningarna så är det en grupp maskerade personer som ofredar en person genom att fotografera personen och därefter lägga ut bilden på internet. Gärningsman är okänd. Den andra anmälan från 3 januari handlar om att en man i bil stoppas och att maskerade personer hindrar honom från att köra vidare. Den tredje anmälan från den 4 januari handlar om en person som blir ofredad av sju maskerade personer som följer efter honom med bil, berättar Lisa Sannervik.

Enligt uppgifter från polisen blir mannen förföljd av de maskerade personerna fram till sitt jobb.

 

Inlett förundersökning

Polisen har inlett en förundersökning gällande ofredande men enligt Lisa Sannervik har själva utredningsarbetet inte hunnit komma igång.

På frågan hur allvarligt polisen ser på händelserna, svarar hon:

– Det handlar om ett brott som alla andra som ska utredas och sedan får vi se om vi lyckas få fram någon gärningsman. Det ska utredas. I dagsläget har vi ingen känd gärningsman och det kan vara svårt i efterhand få fram vem som gjorde det.

Att medvetet störa eller sabotera jakt rubriceras som ofredande eller egenmäktigt förfarande.

 

Skriver på Facebook

Hunt saboteurs Sweden gör ingen hemlighet av att de försöker störa vargjakten i Kölstareviret. På deras Facebook skriver de öppet om sina försök att stoppa jakten.

Det senaste året har gruppen varit ganska aktiv och även försökt störa skyddsjakten på den så kallade Södertörnsvargen.

I samband med Räv-SM på Gotland för lite drygt ett år sedan fanns gruppen också på plats för att protestera mot arrangemanget.

 

”Historisk befrielsekamp”

För tre år sedan gjorde Svensk Jakt en granskning av djurrättsrörelsen och intervjuade då bland andra Kerstin Jacobsson, professor i sociologi vid Göteborgs universitet. Hon har studerat djurrättsaktivismen och sade följande i intervjun:

– De skriver in sig i en historisk befrielsekamp för förtryckta grupper. De ser det här som en ganska logisk förlängning av kampen mot exempelvis apartheid. De drar också paralleller mellan koncentrationsläger för människor under nazismen och koncentrationsläger för djur.

 

Hela intervjun med Kerstin Jacobsson kan du läsa här:

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Opinion
   Här förs debatten i Jägarsverige
   Vi testar – på riktigt!
   Svensk Jakts tester kan du lita på
   Premium
   För dig som loggat in
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
   Podd
   Lyssna på Svensk Jakts poddar
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se