Jägareförbundet Dalarna ansöker om utökad licensjakt på varg.

Jägareförbundet Dalarna ansöker om utökad licensjakt på varg. Foto: Mostphotos

Jägareförbundet ansöker om jakt på fler vargar

Det ska skjutas fler vargar i Flatenreviret. Det anser Jägareförbundet Dalarna, som därför ansöker om utökad jakt i reviret.

Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna. Foto: Lars Nilsson

– Det finns vargar kvar i Flatenreviret efter licensjakten. Länsstyrelsens idé om att tömma reviret borde också verkställas och då måste det skjutas fler vargar, säger Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.

Redan den 4 januari, efter tre dagar jakt, hade hela tilldelningen på sex vargar skjutits i Flatenreviret. Spårningar efter jakten visar att det finns två eller tre vargar kvar i reviret, åtminstone en av dem är dessutom drabbad av skabb.

– Därför ansöker Jägareförbundet Dalarna om jakt på två eller tre vargar till i Flatenreviret. Reviret ska tömmas på varg, säger Ulf Berg.

 

Dålig koll

Han beklagar att länsstyrelsen tvingas ta beslut om vargjakt redan i september. Då har myndigheten fortfarande dålig koll på hur många vargar det egentligen finns i de revir som de beslutar om licensjakt inom.

– Det är de ständiga överklagningarna som tvingat fram det här systemet, som i alla fall ser till att det blir vargjakt. Men det är inte optimalt att beslut för 2018 års vargjakt ska baseras på inventeringarna som gjordes förra vintern, alltså till och med före den senaste valpningen, säger Ulf Berg.

– I Vimyrenreviret i Värmland har länsstyrelsen tidigare beslutat om licensjakt på sex vargar. Där verkar det inte ens finnas så många vargar. Hittills har det skjutits två och om jag förstått saken rätt är det oklart om det ens finns fler vargar i det reviret, säger Ulf Berg.

 

”Det är de ständiga överklagningarna som tvingat fram det här systemet.”

 

”Sett ur Mellansvenska rovdjursförvaltningsområdets perspektiv skulle troligtvis en utökad jakt i Dalarna inte heller innebära att det totala antalet vargar som kommer att fällas överstiger den ram om 22 vargar som länsstyrelserna samrått kring”, skriver Jägareförbundet Dalarna i sin ansökan.

Fakta

Licensjakten på varg får pågå till och med den 15 februari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev