Ilskan är stor efter länsstyrelsens beslut att inte tillåta licensjakt på varg i Dalarna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet Dalarna: ”Fullständigt åt helvete”

Idag kom tilldelningsbeslut för licensjakten på varg 2024. Beslutet innebar att noll vargar får fällas i Dalarna, vilket får Jägareförbundet Dalarna att reagera kraftfullt.

Under vinterns inventering konstaterades 7,3 föryngringar i länet, ungefär 73 vargar. I hela Sverige konstaterades 450 vargar, långt över de 170 – 270 individer som riksdagen en gång fastslog som ett mål, enligt Jägareförbundet Dalarna.

Ulf Berg, ordförande Jägareförbundet Dalarna.

De anser även att man vidtagit en för stor dos av försiktighetsprincip och att det finns utrymme för ett jaktligt uttag på betydligt fler individer. Detta hade kunnat ge Dalarna jakt i år, framhåller länsföreningen. 

Hängslen och livrem

– Vi tycker att beslutet är fullständigt åt helvete, man måste agera tydligt i vargfrågan nu och inte ta försiktiga beslut, säger Jägareförbundet Dalarnas ordförande Ulf Berg. 

Han anser att den nya regeringen har varit tydlig med att antalet vargar ska ner till 170-270 vargar, EU-parlamentet har gått ut med att vi ska använda oss av möjligheten till licensjakt för att förvalta vargstammarna inom Europa och jägare ser med bestörtning hur man inte kan släppa sina hundar på fler områden. 

Rimmar illa

– Vi i Dalarna har både varg, björn, järv och kungsörn och har varit hårt ansatta av alla dessa rovdjur i flera år, det är dags för myndigheterna att fatta beslut som rimmar med det invånarna i Sverige vill ha, avslutar Ulf Berg. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev