Från och med 1 oktober kan privatpersoner och myndigheter återigen samla in vargspillning för DNA-analys.

DNA visar: 5 vargar var minst 13

Enligt länsstyrelsens inventering i vintras fanns en familjegrupp med minst fem vargar i Kölstareviret i Västmanland.
DNA-analys från insamlad spillning visar att det fanns minst 13 vargar!

– Det här visar att man kan göra skillnad för inventeringsresultatet genom att samla in vargspillning, säger Daniel Mallwitz, handläggare vid länsstyrelsen.

 

Familjegrupp

Länsstyrelsens spårningar i Kölstareviret visade att det fanns minst fem vargar i reviret. Enligt inventeringsföreskrifterna räknas det som en familjegrupp då det ska finnas minst tre vargar i sällskap i ett revir, varav minst en som revirmarkerar regelbundet.

Därmed var myndighetens inventeringsarbete över i Kölstareviret. För i länsstyrelsernas uppdrag ingår inte är att säkerställa exakt hur många vargar det finns i varje revir.

 

Spillningsinventering

Men från och med förra vintern pågår parallellt en spillningsinventering av varg där myndigheter och privatpersoner kan plocka in vargspillning som sedan skickas in för DNA-analys.

 

Siffra i överkant?

Under den förra vintern kom det in cirka 2.500 spillningsprover av varg. Många av dem var inskickade från Kölstareviret och där visar DNA-analysen att antalet vargar var långt över länsstyrelsens beräkning. Det finns uppgifter om att 14 vargar ska ha hittats med hjälp av analyserna, men den siffran kan vara i överkant.

– Vi vet att det fanns minst 13 olika vargar i Kölstareviret. Det handlar om det revirmarkerande paret samt valpar och ungvargar från minst två årskullar, säger Daniel Mallwitz.

– Det här är kanske ett extremfall, men det visar verkligen på vikten av att man skickar in vargspillning för analys om man vill ha en så korrekt bild av vargstammens storlek som möjligt, fortsätter Daniel Mallwitz.

 

430 vargar?

Enligt uppgifter till Svensk Jakt hittades DNA från 430 olika vargindivider i Sverige och Norge vid den förra inventeringssäsongen som slutade den sista mars. Men den siffran kan Viltskadecenter varken bekräfta eller dementera.

I ett mejlsvar skriver Jens Frank vid Viltskadecenter att man ännu inte gjort någon sammanställning av materialet men att en sådan kan komma nästa vecka.

”Vad gäller siffran 430 individer så kan jag inte heller säga vare sig bu eller bä. Innan vi har gått igenom data så har jag/vi kort sagt ingen aning”, skriver Jens Frank i sitt mejl till Svensk Jakt.

 

Tio blir åtta?

Från och med 1 oktober kan privatpersoner och myndigheter återigen samla in vargspillning för DNA-analys. Insamlingen pågår till sista mars nästa år. Bakgrunden är att beräkningsmodellen för hur många vargar det finns i ett vargrevir kan komma att göras om.

Sedan tidigare använder forskarna en modell där antalet vargföryngringar multipliceras med tio och på så sätt vet man hur många vargar som finns i landet.

Nu finns det forskarkrafter som vill att antalet istället ska multipliceras med omräkningsfaktorn åtta. Men innan Naturvårdsverket tar ställning till detta vill verket försöka ta reda på vilken modell som faktiskt stämmer bäst med verkligheten.

 

Fler än tio?

Det kan också bli så att den mest korrekta beräkningsmodellen är att man ska multiplicera med fler än tio. Detta beroende på vad sammanställningen av inskickad vargspillning kommer att visa.

 

UPPDATERAD TEXT Dagen efter att artikeln skrevs presenterades resultatet av DNA-inventeringen av Naturvårdsverket – med siffror de fått från Viltskadecenter. Rätt antal vargar som identifierats med hjälp av DNA under reproduktionsåret 1 maj 2017–30 april 2017 var 401 vargar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev