Den kraftigt skabbangripna vargen var en årsvalp, en tik. Foto: Privat

Den kraftigt skabbangripna vargen som fälldes var en årsvalp, en tik. Foto: Privat

Vargjakten återupptas i Dalarna

Licensjakten på varg återupptas i Flatenreviret, Dalarna.

Licensjakten avslutades den 4 januari i Flatenreviret, detta efter att de sex vargarna på tilldelningen fällts. En av de fällda vargarna var hårt drabbad av skabb.

Nu, drygt två veckor efter att jakten blåstes av, meddelar länsstyrelsen i Dalarna att ytterligare en varg får fällas i Flatenreviret. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att ”eftersom en av de fällda vargarna i Dalarna har skjutits med stöd av paragraf 40 c jaktförordningen bedömer länsstyrelsen att denna inte ska avräknas tilldelningen för licensjaktområdet. Inom jaktområdet har nu fem av sex vargar fällts och det återstår en varg”.

Länsstyrelsen har också ändrat gränserna för jaktområdet i Flatenreviret.

 

Ansökte om utökad jakt

Efter jakten har det konstaterats att det finns fler vargar i Flatenreviret. Minst en av vargarna uppges dessutom vara drabbad av skabb.

Tidigare i veckan ansökte Jägareförbundet Dalarna om utökad licensjakt på varg i reviret.

Jägareförbundet i Dalarna bejakar länsstyrelsens beslut om att återuppta jakten. Men Ulf Berg, ordförande i länsförbundet, är inte odelat positiv till länsstyrelsens argumentering kring jaktbeslutet:

– Det blir en konstig ordning om antalet skjutna vargar, drabbade av skabb, ska avgöra hur många vargar som totalt får skjutas. Länsstyrelsens grundläggande beslut om att reviret ska tömmas på varg borde i stället vara avgörande för hur många djur som ska fällas, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev