torsdag 30 maj

Opinion

Miljöminister Isabella Lövin, med stöd av Socialdemokraterna, vill införa ett orimligt blyhagelförbud som drabbar småvilt- och fågeljakten i hela Sverige. Det skriver den kristdemokratiska EU-parlamentarikern Sara Skyttedal i sitt debattinlägg. Foto: Kjell-Erik Moseid och Kristdemokraterna

Debatt: ”S bedriver fulspel om EU:s jaktpolitik”

Miljöministern från Miljöpartiet anser att Sverige ska införa ett orimligt blyhagelförbud, och Socialdemokraterna uttalar sig inte i frågan. Men striden är inte över. Kristdemokraterna kommer att agera mot förslaget, i riksdagen och i Europaparlamentet, skriver europaparlamentarikern Sara Skyttedal i det här debattinlägget.

Under nog så vällovlig retorik håller EU återigen på att driva igenom regelverk som lägger krokben för lagliga vapenägare. Vi har sett det förut, och nu är det dags igen.

Den här gången rör det ett nytt regelverk kring blyammunition som skulle omöjliggöra viktiga inslag i svensk jakt. Ledande svenska socialdemokrater opinionsbildar mot förslaget, samtidigt som svenska regeringen i det tysta gett sitt samtycke till detta dråpslag.

Svenska jägare förtjänar att behandlas med större respekt än så av ett regeringsparti.

 

En orimlighet

I sak handlar frågan som bekant om ett förbud av nyttjande av blyammunition i våtmark. Huvudproblemet med detta är att förslaget samtidigt innebär att stora delar av Sverige klassas som våtmark.

Naturligtvis en orimlighet i sig själv, men samtidigt föreslås ett förbud mot att medföra blyammunition när en våtmark passeras. Vilket i sin tur bland annat skulle omöjliggöra det sätt som fågeljakt idag bedrivs i svensk fjällmiljö. Därutöver har detta förslag kantats av vad som tycks vara en korruptionsskandal, där aktivistiska tjänstemän förefaller ha låtit antijakt-lobbyister ta fram utkast längst arbetets gång. Vilket i sig själv vore skäl nog att rulla tillbaka processen.

 

Orimligt förslag

Alla med någon som helst välvillig inställning till jakt, jägare eller legalt vapenägande som följt turerna kring förslaget kan omöjligt landa i någon annan slutsats än att det hela från början till slut är orimligt. Och att förslaget i sin helhet bör förkastas.

Mina kollegor i Europaparlamentet Johan Danielsson (S) och Erik Bergkvist (S) förefaller även de ha landat i denna slutsats, och har genom frågor till EU-kommissionen och utspel i sociala medier försökt plocka poäng på sitt motstånd.

 

Knäpptyst ansvarig

Det är självklart positivt med bred svensk uppslutning i frågan. Problemet är bara att det finns goda skäl att ifrågasätta om Bergkvist och Danielsson verkligen företräder en partilinje när de markerar sin hållning i frågan.

För det första har Jytte Guteland (S), som är den enda svenska socialdemokraten som sitter i det utskott i Europaparlamentet som ansvarar för frågan, hittills varit knäpptyst.

Om Bergkvist och Danielsson verkligen företräder en enig S-linje, varför har inte Guteland undertecknat deras kritiska frågor till EU-kommissionen eller på annat sätt agerat i frågan?

För det andra har den svenska rödgröna regeringen, enligt vad Svenskjakt.se rapporterade om 3/9 2020, i ett första skede nu gett sitt stöd till EU-kommissionens förslag.

 

Striden är inte över

Sara Skyttedal (KD).

Sara Skyttedal (KD).

Förvisso har frågan gått via ett departement som har en miljöpartist som departementschef, men regeringsbeslut är kollektiva i Sverige. Och Socialdemokraterna i Sverige har hittills vägrat uttala sig i frågan.

Förslaget borde redan ha kastats i papperskorgen.

Men striden är inte över. Från Kristdemokraternas sida kommer vi fortsatt agera mot förslaget med de verktyg som står till vårt förfogande, såväl på hemmaplan i riksdagen som här i Europaparlamentet.

Oaktat vilket utfall denna fråga får är det nu mer uppenbart än någonsin att Sverige behöver ett regeringsskifte för att få till stånd en jaktvänlig politik.

 

Sara Skyttedal (KD)
Europaparlamentariker

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.