Om EU-kommissionens förslag också får stöd i ministerråd och parlament blir det i princip omöjligt att jaga med blyhagel i Sverige, oavsett om det är vid en våtmark eller i skogen, eller som här på fältet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Sverige sa ja till omfattande förbud mot blyhagel

Premium

EU-kommissionen fick kvalificerad majoritet i Reach-kommittén för sitt omdiskuterade förslag om förbud mot blyhagel vid jakt i och intill våtmarker. Sverige röstade för kommissionens förslag.

Miljöminister Isabella Lövin, (MP).

EU-kommissionen har kört på med sitt ursprungliga förslag, och medlemsländerna har inte lyssnat till den kritik som framförts. Inte heller Sverige som idag röstade ja till att införa ett förbud mot blyhagel som till och med av socialdemokratiska EU-parlamentariker beskrivs som ett dråpslag mot jakten.

EU:s Reach-kommitté består av tjänstemän från medlemsländerna. Sverige representerades på det digitala möte som hölls idag av utredaren Alicja Andersson från Kemikalieinspektionen. Men hon röstar inte efter eget huvud utan efter instruktioner från miljödepartementet där Isabella Lövin (MP) styr.

 

Sverige sa ja

Svensk Jakt har de senaste dagarna, inför mötet i kommittén, vid flera tillfällen frågat om vilken position Sverige ska inta i frågan om blyhagel, med svaret att något beslut ännu inte är taget.

Vid upprepad fråga idag, torsdag, fick vi det lakoniska svaret från miljöministerns pressekreterare:

”Kommissionens fick kvalificerad majoritet i Reach-kommittén. Sverige röstade för kommissionens förslag.”

Regeringen avvaktar – inget svenskt beslut om blyhagel

 

Besviken ordförande

Torbjörn Larsson.

Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson, som den senaste tiden argumenterat hårt och debatterat intensivt, för att Sverige skulle rösta nej är besviken när han nås av nyheten.

– Det är anmärkningsvärt att kommissionen lobbat så hårt för att få igenom detta ogenomtänkta förslag. Om det införs strider det mot svensk grundlag. Definitionen av våtmark gör också att praktiskt taget all mark i Sverige kommer att betraktas som en sådan, särskilt om det regnat, säger Torbjörn Larsson.

Han har idag möte med representanter från den europeiska jaktsammanslutningen FACE, och det är ingen vågad gissning att blyförbudet kommer att stå högst på agendan.

Opolitiska EU-tjänstemän anklagas för aktivism i jaktfrågor

 

Fortsätter arbetet

För trots bakslaget i Reach-kommittén finns ingen anledning att ge slaget förlorat, menar Torbjörn Larsson. Förslaget måste vinna bifall både i EU:s ministerråd och i parlamentet för att bli verklighet. Det finns emellertid ingen möjlighet att ändra i förslaget utan det är ett ja eller nej som gäller.

– Vi kommer självfallet att både i Sverige och ute i Europa tillsammans med FACE fortsätta att arbeta hårt för att EU-kommissionens tokiga idéer om blyhagel ska hamna där det hör hemma, i papperskorgen.

 

Socialdemokrater emot

När ett departement fattar ett beslut, såsom miljöpartidrivna miljödepartementet gjort nu, står hela regeringen bakom. Men som vanligt när det gäller jaktfrågor finns det tecken på att regeringspartierna inte är överens.

Socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Johan Danielsson och Erik Bergkvist lämnade tidigare i somras en skriftlig fråga till EU-kommissionen där de beskrev att kommissionens förslag att fasa ut bly hade ett gott uppsåt, men som ett dråpslag mot Sveriges jägare.

 

Nämnd avgör

Moderaterna har tidigare genom EU-parlamentarikern Tomas Tobé uttalat att de helt är emot förslaget.

Inför rådsmötet med miljöministrarna måste regeringen inhämta riksdagens EU-nämnds stöd för den position man har tänkt driva. Hur riksdagsmajoriteten ställer sig till kommissionens förslag, som med svenskt stöd nu har vunnit gehör i EU:s Reach-kommitté, avgör alltså vilken knapp Isabella Lövin måste trycka på i ministerrådet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev