torsdag 13 juni

Opinion

Krönika: På urfolkets eller vargens sida?

”Alltid (!) på urfolkets sida. Alltid.”

Så skrev dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) i en kommentar på sitt Instagramkonto våren 2018. Det ursprungliga inlägget handlade om kulturministerns indignation över statens agerande i frågan om ett fritidshus (försett med kåtaliknande överbyggnad) vid sjön Stenträsket i Storumans kommun.

(En historia som, för den som satte sig in i detaljerna, inte var så enkel och svartvit som den i förstone – av vissa – framställdes. Det rörde sig om ett sentida svartbygge, vilket framkom i alla prövningar ända upp i Mark- och miljööverdomstolen.)

 

Vargfrågan då?

Huruvida den nu nyvalda EU-parlamentarikern Bah Kuhnke, eller hennes partikamrat och efterträdare på kulturministerposten Amanda Lind, ”alltid står på urfolkets sida” i vargfrågan återstår att se. Några sådana aktivistiska signaler har inte basunerats ut via något Instagramkonto, åtminstone inte ännu. Inga knutna nävar eller knytblusar, vad jag har sett.

Jag tänker förstås på Naturvårdsverkets beslut att en vargföryngring ska etableras i Jämtlands län, där renskötseln i så fall kommer att se ökande rovdjursskador – och därpå följande ekonomiska förluster.

Parallellt med detta kom igår beskedet att Naturvårdsverket inte ser något utrymme för licensjakt på varg kommande vinter.

Mot bakgrund av dessa, den senaste veckans två vargbesked från Naturvårdsverket, kastar jag ut frågan:

Hur många tror att konflikterna mellan landsbygdens befolkning och centralstyrda naturvårdsbyråkrater kommer att minska? Hand upp, någon?

 

Beklaglig utveckling

Att de politiska företrädare som står på den jagande landsbygdsbefolkningens sida är relativt få, det har vi vetat länge.

Nu tycks de inte längre stå upp för den samiska kulturen och dess renskötsel. Alltid på urfolkets sida? Nej, uppenbarligen inte när varg är inblandat.

De flesta med insikt i frågan vet redan hur det här kommer att sluta, även om det för många är vanskligt att uttala – eftersom man då riskerar anklagelser om att uppmuntra och underblåsa illegal jakt på rovdjur.

Men det är just det som blir resultatet: ett steg närmare vargförvaltning ”The Italian way” – utom kontroll eller insyn.

På alla tänkbara sätt en beklaglig utveckling, men icke desto mindre en realitet.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.