Årlig licensjakt på varg är viktig utifrån flera aspekter, anser Svenska Jägareförbundets ordförande. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundets ordförande vill ha vargjakt varje år

– För mig är det självklart att vi ska ha en årlig vargjakt, oavsett hur många individer det finns, säger Torbjörn Larsson i en artikel på Jägareförbundets hemsida.

Torbjörn Larsson.

Naturvårdsverket tillåter ingen vargjakt i vinter. Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson anser att verket gått i otakt med verkligheten alldeles för länge.

– Vi har hamnat i en situation där de som drabbas av vargen inte tror på myndigheternas vilja och förmåga att förvalta vargen. Genom åratal av felaktiga och byråkratiska förvaltningsbeslut har vargförvaltningen drivits mot sin totala kollaps, säger Torbjörn Larsson på Jagareforbundet.se.

 

Sifferexercis

Inventeringsresultatet som ligger bakom Naturvårdsverkets beslut säger att vargstammen i vintras innehöll cirka 300 djur. Antalet 300 anger också gränsen för när vargarna kan börja jagas.

Enligt Torbjörn Larsson har den sifferexercis som präglat förvaltningen låst fast och omöjliggjort en aktiv förvaltning som har stöd hos de som drabbas.
– För mig är det självklart att vi ska ha en årlig vargjakt, oavsett hur många individer det finns. Tilltron till systemet och myndigheternas förmåga saknas, då måste myndigheten agera. Att ställa in vargjakten ännu ett år leder inte till att de människor som tvingas leva med vargen får ny framtidstro, säger han.

 

Mot illegal jakt

Orsaken bakom den inställda vargjakten kan troligtvis hittas i att en del forskare menar den illegala jakten gör att stammen minskar.
– Svenska Jägareförbundet är emot all form av illegal jakt. Just därför är jag frustrerad över att myndigheternas agerande skapar grogrund för detta. Agerandet som pågått i många år är ett svek mot alla människor som vill ha en legal förvaltning av vargstammen. Om den illegala jakten är problemet borde myndigheterna agera för att vinna tillbaka förtroendet, men man gör tyvärr tvärt om, säger Torbjörn Larsson.

Torbjörn Larsson om framtida vargförvaltning

– Långsiktighet. Det går inte förvalta vargen utifrån årsvisa inventeringar. Människor måste veta hur vargarna ska förvaltas flera år i förväg.
– Socio-ekonomisk hänsyn. I all förvaltning måste man ta hänsyn till konsekvenserna och ta faktiska beslut som minskar problemen.
– Minska vargstammens koncentration. Det går inte att ha vargstammen koncentrerad till en liten del av Sverige, särskilt inte när det inte finns möjlighet till jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev