Inte heller år 2020 blir det någon licensjakt på varg i landet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Ingen licensjakt på varg nästa år heller

Med cirka 300 vargar i Sverige och ingen tillväxt jämfört med förra året finns det inte utrymme för licensjakt vintern 2020. Naturvårdsverket kommer därför inte att delegera till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på varg den kommande jaktsäsongen. Det skriver verket i ett pressmeddelande.

Den senaste varginventeringen visar att det finns cirka 300 vargar i Sverige – vargstammen är alltså i princip oförändrad från fjolårets resultat på cirka 305, dock finns det regionala skillnader. Samtidigt som vargstammen nationellt är ungefär lika stor som i fjol är det en fortsatt minskning i antalet familjegrupper och revirmarkerande par i Dalarnas län sedan 2016. Den svenska populationen ligger nu på gränsen till vad som bedömts behövas för att arten ska uppnå gynnsam bevarandestatus, uppger Naturvårdsverket.

 

Minst 300

För att den svenska vargstammen ska anses ha gynnsam bevarandestatus ska populationen vara minst 300 vargar och minst en invandrad finsk-rysk varg ska föryngra sig med en skandinavisk varg minst vart femte år. Naturvårdsverket bedömer att det därför inte finns utrymme för licensjakt under kommande jaktsäsong.

– Vi arbetar med adaptiv förvaltning. Det innebär att vi anpassar förvaltningen efter gällande situation. Med en vargstam på cirka 300 individer finns inte utrymme för licensjakt, men om stammen ökar kan situationen ändras, säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket i pressmeddelandet.

 

Fem kriterier

Fem kriterier ska vara uppfyllda för att beslut om licensjakt ska kunna fattas. Jakten ska:

  • ha ett tydligt syfte utan andra lämpliga lösningar,
  • inte försvåra för gynnsam bevarandestatus för vargstammen,
  • vara lämplig med hänsyn till stammarnas storlek och sammansättning,
  • ske selektivt
  • ske under strängt kontrollerade förhållanden.

Enligt Naturvårdsverket uppfylls inte den andra punkten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev