Publicerad 14 juni 2019 - 08:06

Landsbygdsbefolkningen kommer i kläm, framhåller två borgerliga riksdagspolitiker efter gårdagens besked att det inte blir licensjakt på varg nästa år heller. Foto: Mostphotos

Politiska reaktioner mot utebliven vargjakt

– Beslutet visar att det inte tas några som helst hänsyn till de som drabbas av vargens närvaro, säger kristdemokraten och riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson i ett pressmeddelande.

Riksdagsledamot Kjell-Arne Ottosson )KD). Foto: Riksdagen

Med anledning av beskedet från Naturvårdsverket att man inte avser att genomföra någon licensjakt kommande vinter, har den värmländske riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) ställt en skriftlig fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

 – Naturvårdsverket hävdar att orsaken till att vargstammen inte ökar är illegal jakt. Samtidigt hävdar forskare att den illegala jakten som förekommer visar på en misstro mot avsaknaden av rovdjursförvaltning och att en legal jakt skulle motverka den illegala jakten. De som kommer i kläm är landsbygdsbefolkningen som bor och verkar inom vargreviren. Beslutet visar att det inte tas några som helst hänsyn till de som drabbas av vargens närvaro, säger Kjell-Arne Ottosson i pressmeddelandet.

 

Skriftlig fråga

Hans skriftliga fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lyder därför: Hur avser ministern att agera för att möta denna avsaknad av förståelse för landsbygdens befolkning inom vargtäta områden?

– Det talas så fint om landsbygdens värde och att hela Sverige ska leva, men regeringens förda politik visar på något helt annat. Värmland har cirka 40 procent av Sveriges vargstam på fyra procent av Sveriges yta. Det säger sig själv att det blir konflikter. När ska regeringen och deras myndigheter förstå att de måste agera, undrar Kjell-Arne Ottosson.

 

Mycket allvarligt

Riksdagsledamot John Widegren, (M).

Även moderaternas landsbygdspolitiska talesperson, John Widegren, har reagerat efter beslutet i går:

– Jag ser mycket allvarligt på att Naturvårdsverket beslutar att ställa in licensjakten på varg 2020. Det går emot riksdagens beslut om att framför allt minska koncentrationerna där de är som högst. Detta kommer definitivt att vara negativt för de som lever och verkar på landsbygden, säger han till Svensk Jakt.

 

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram