Beklagligt, anser Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen, om att vargjakten stoppas även nästa år. Foto: Olle Olsson

Glöersen: ”Kan bli ett kontraproduktivt beslut”

Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen anser att Naturvårdsverkets beslut att inte tillåta licensjakt på varg leder till ett moment 22.

– Naturvårdsverket hävdar att vargstammens stagnation beror på illegal jakt. Samtidigt hävdar andra forskare att den i sin tur beror på misstro mot förvaltningen och att legal jakt kan motverka illegal jakt. Ett tydligt ställningstagande från Naturvårdsverket om licensjakt i vinter hade kunnat stoppa utvecklingen, säger Gunnar Glöersen.

 

Inte förvånad

Gunnar Glöersen är dock inte förvånad över att Naturvårdsverket inte tillåter någon licensjakt på varg heller kommande vinter.

– Nej, inte om man ser till att Naturvårdsverket inte heller tillät någon licensjakt den senaste vintern. För enligt de senaste inventeringarna har vargstammen inte ökat sedan dess.

 

Beklagligt beslut

Han anser att Naturvårdsverkets beslut är beklagligt och att verket i stället borde ha tillit till vargförvaltningen.

– De licensjakter på varg vi haft genom åren har inte någon gång varit beståndsreglerande. Naturvårdsverket måste fatta beslut som syftar till att faktiskt reglera vargstammen, inte något annat.

– Jag tror tyvärr att beslutet att inte tillåta licensjakt heller kommande vinter kan bli kontraproduktivt om syftet är att få till en legal förvaltning säger, Gunnar Glöersen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev