fredag 19 april

Opinion

Ökad efterfrågan på vildsvinskött och ökade möjligheter till småskalig försäljning kan enligt skribenten snabbt leda till ökad jakt på vildsvin. Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”Vildsvinen kan bli en resurs”

Om konsumenterna får lära sig hur vildsvinskött lagas till läckra måltider skulle efterfrågan öka, och jakten intensifieras.

För några decennier sedan klagade skogsägare över stora betesskador från en alltför stor älgstam. I dag har man genom stor avskjutning radikalt minskat älgstammen.

Lättheten att få avsättning av köttet har bidragit. Köttätande svenskar tycker vanligtvis om älgkött.

 

Sällan på tallriken

I dag är det framför allt jordbrukarna som har stora problem av viltskador, men det handlar om vildsvin.

Men varför finns vildsvinskött så sällan på tallriken hos svenska köttkonsumenter?

Köttet är magert, smakrikt och fettsnålt och ska vid tillagning inte förväxlas med köttet från tamsvin.

Den osäkerhet som råder för hur köttet ska hanteras skulle kunna minska om tv i sin rikligt tilltagna tablå av matprogram, kunde informera mer om denna råvara.

 

Tyskarna kan

I exempelvis Tyskland finns en stark allmän tradition att njuta av vildsvinskött. Nu är det hög tid för svenskarna att lära sig att hantera denna exklusiva råvara.

En ökad efterfrågan skulle troligen rulla igång hela kedjan – jakt, slakt, distribution, handel – och därmed på lite sikt förvandla detta problem till en resurs.

 

Yngve Wahlgren

Uppsala

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.