fredag 12 april

Opinion

Debatt: ”Mindre stat och mer frihet i jaktpolitiken”

Svensk jakt är ett politikområde där det är tydligt att statens vilja att detaljreglera genom lagstiftning har gått för långt. Det behövs ett liberalt omtag när det kommer till vapenlagstiftningen och det är orimligt att jägare och sportskyttar ska behöva klä skott för lagstiftning som utformats för att begränsa tillgången till illegala vapen. Det skriver Olle Johnsson, vice ordförande i Liberala ungdomsförbundet (LUF).

Det finns i Sverige en stor samsyn i att jägare fyller en viktig roll i förvaltningen av starka viltstammar. Samtidigt finns det i dag flera områden som rör framför allt vapenlagstiftningen som bidragit till att det många gånger är svårt att vara jägare på grund av tidsödande regelkrångel.

Trots att det i många frågor funnits en riksdagsmajoritet för en moderniserad vapenlagstiftning har regeringen valt att inte agera, vilket får anses vara ett haveri och svek från regeringens sida.

 

Ett lättare liv

För att underlätta för svenska jägare finns det flera förslag som redan passerat riksdagen, som skulle göra livet betydligt lättare för svenska jägare och sportskyttar. Här följer ett axplock av förslag som skulle innebära en förbättring gentemot dagens lagstiftning.

 

• Det är dags att ta ifrån Polismyndigheten ansvaret för handläggning av vapenlicenser. Trots att Polismyndigheten har som mål att hantera vapenlicensärenden inom 30 dagar, dröjer det på flera platser i landet flera månader innan ärenden hanteras. Riksdagen har redan fattat beslut om att en ny myndighet ska ta över detta ansvar. Regeringen har trots det valt att inte verkställa beslutet.

 

• Förenkla processen för vapenlicenser så att den som redan har licens ska kunna byta vapen utan att vänta på handläggning.

 

• Utöka vapengarderoben till 20 vapen och formulera om lagstiftningen tydligt så att det framgår att pipor och slutstycken också ingår.

 

• Godkänn automatiskt ansökan om förvaring på annan ort, så länge vapenskåpet är godkänt och godkänt installerat.

 

• Tillåt jakt med pilbåge och armborst för den som genomgår särskilt teoretiskt och praktiskt prov. Den som jagar med pilbåge eller armborst måste uppvisa skjutskicklighet och förståelse för att skjutavstånden måste begränsas, för att minska risken för skadskjutning.

 

Ytterligare skäl

En liberal utgångspunkt ska alltid vara att värna individens rättigheter. I detta fall ta hänsyn till de jägare som berörs av de lagar som rör jägare.

Det är tydligt att den sittande regeringen varken brytt sig eller försökt göra tillräckligt för att underlätta för Sveriges jägare och det är ytterligare ett skäl till varför vi behöver ett liberalt maktskifte i höstens val.

 

Olle Johnsson

Vice ordförande Liberala ungdomsförbundet

 

 

Ungdomsförbunden om jaktpolitik

Under sju sommarveckor debatterar riksdagspartiernas ungdomsförbund jaktpolitik på Svenskjakt.se (Ung Vänster har avböjt medverkan).

Debattartiklarna från respektive ungdomsförbund publiceras följande datum:

Onsdag 29 juni: Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU)

Onsdag 6 juli: Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)

Onsdag 13 juli: Liberala ungdomsförbundet (LUF)

Onsdag 20 juli: Centerpartiets ungdomsförbund (CUF)

Onsdag 27 juli: Moderata ungdomsförbundet (MUF)

Onsdag 3 augusti: Ungsvenskarna – Sverigedemokraternas ungdomsförbund

Onsdag 10 augusti: Grön Ungdom – Miljöpartiets ungdomsförbund

 

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.