Debatt: ”Avskaffa 15-årsgränsen för uppsiktsjakt”

Jakt är någonting som måste upplevas för att på riktigt förstås och det går inte att, på ett rättvisande sätt, koka ner vad jakten betyder för oss eller hur vi vill se den utvecklas i en debattartikel, skriver Tobias Andersson och Emil Eneblad, företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna.

I skrivande stund är vi nog många jägare som trånar efter att jakten drar i gång på riktigt – även om en och annan vildsvinsjakt kanske hinns med före den mer klassiska jaktsäsongen.

Blotta tanken på att det är flera månader kvar till höstens jaktäventyr gör sommarhalvåret olidligt när man saknar friheten ute i skogen.

För det är precis det som jakt handlar om för många, frihet. Det är därför beklagligt att se hur andra partier tycks göra allt de kan för att snärja in jakten i så många regelverk och byråkratiska processer som möjligt.

Än mer beklagligt är det när partier som Centerpartiet och Socialdemokraterna utger sig för att vara jaktvänner, samtidigt som de gång på annan hugger svenska vapenägare i ryggen.

 

Enkla vapenköp

Som sverigedemokrater och som jägare motsätter vi oss alla försök att inskränka legala vapenägares friheter. Vi vill se en vapenlagstiftning där laglydiga jägare och sportskyttar inte utsätts för övertramp av aktivistiska byråkrater och okunniga politiker.

Det ska vara enkelt för personer med vapenlicens att köpa och sälja vapen, handläggningstiderna för licensansökningar ska vara korta och något blyförbud kommer inte på tal.

 

Ett utmärkt verktyg

Vi vill även ta bort den onödiga 15-årsgränsen för uppsiktsjakt. Vi är av uppfattningen att det är bra om barn i tidig ålder får lära sig om naturen och var maten vi äter faktiskt kommer ifrån.

Jakten är även ett utmärkt verktyg för att skapa gemenskap över generationer. Att låta ungdomar jaga i större utsträckning skulle långsiktigt vara bra för svensk jaktkultur.

Jakt handlar också om ansvar för naturen och för människorna som lever i den. Många politiker tycks leva i en fantasivärld där man har en bild av landsbygden som att den var en scen ur en Disneyfilm.

Svensk jakt- och landsbygdspolitik måste grunda sig i verkligheten, inte i fantasier.

 

Flytta ansvaret

Vi vill se att rovdjursstammen regleras, vargstammen behöver minska och riksdagsbeslutet rörande populationens storlek måste respekteras. Vildsvinsstammen måste tryckas tillbaka där den orsakar skador och tjänstemän som jobbar med jakt ska ha lokal förankring. Myndighetsutövningen måste utgå ifrån de lokala förutsättningarna, inte vad tjänstemän i Stockholms innerstad tycker.

Vi vill därför föra över ansvaret för jakt- och viltvårdsfrågor från det stundvis aktivistiska Naturvårdsverket till en renodlad jakt- och viltvårdsmyndighet.

 

Står upp för jakten

Frågan redaktionen ställde oss är hur vi vill att jakten ska se ut i framtiden. Det är vår uppfattning att politiken inte ska in och peta i den frågan mer än nödvändigt.

Vi kan lova att vi alltid kommer verka för att undanröja onödiga byråkratiska hinder och den myndighetsaktivism som drabbar jakten.

Vi står upp mot alla politiska krafter som har som mål att göra livet surt för svenska jägare.

 

Tobias Andersson

Jägare och nationell talesperson för Ungsvenskarna

Emil Eneblad

Jägare och vice nationell talesperson för Ungsvenskarna

 

 

Ungdomsförbunden om jaktpolitik

Under sju sommarveckor debatterar riksdagspartiernas ungdomsförbund jaktpolitik på Svenskjakt.se (Ung Vänster har avböjt medverkan).

Debattartiklarna från respektive ungdomsförbund publiceras följande datum:

Onsdag 29 juni: Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU)

Onsdag 6 juli: Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)

Onsdag 13 juli: Liberala ungdomsförbundet (LUF)

Onsdag 20 juli: Centerpartiets ungdomsförbund (CUF)

Onsdag 27 juli: Moderata ungdomsförbundet (MUF)

Onsdag 3 augusti: Ungsvenskarna – Sverigedemokraternas ungdomsförbund

Onsdag 10 augusti: Grön Ungdom – Miljöpartiets ungdomsförbund

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.