Krönika: Kullgren utdelade nådaskottet – till sist

Utredningen var dödsdömd. Frågan var bara hur länge nådaskottet skulle dröja.

I dag utdelades det av regeringen, med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i spetsen.

Svensk Jakt var tidigare i dag först med att berätta att Renmarkskommittén, som tillsattes av S-MP-regeringen 2021, nu kommer att läggas ner.

Svensk Jakts ledarsida.

Som jag tidigare har kunnat konstatera (på ledarplats i Svensk Jakt nummer 11/2024), har Renmarkskommittén under en tid varit att betrakta som en dödsdömd utredning.

Möjligheten att ur det material som utredningen presterat utvinna förslag som en bred politisk majoritet kan ställa sig bakom har under en längre tid varit lika med noll.

Det har, givet de direktiv som utredningen gavs, heller aldrig funnits någon sådan möjlighet. Den var i praktiken dödsdömd redan från start – och har varit det i över tre års tid.

Det har bara varit en fråga om tid innan detta faktum framstått som tillräckligt tydligt för alla inblandade politiska parter.

I november 2021 rapporterade Svensk Jakt om att Renmarkskommittén var en från början ”styrd utredning med flera färdiga slutsatser”.

Det som gällde när utredningen tillsattes har gällt sedan dess: Med de direktiv som Renmarkskommittén gavs har det aldrig funnits någon chans att den skulle kunna utmynna i något konstruktivt.

I pressmeddelandet när utredningsdirektiven presenterades står nämligen, i ett av de första styckena:

”De förslag som lämnas ska vara förenliga med Högsta domstolens slutsatser i Girjasdomen (NJA 2020 s. 3) och med Sveriges folkrättsliga förpliktelser.”

Problemet med det är att Girjasdomen handlade om just samebyn Girjas, och de marker den verkar på. Det avgörande i Högsta domstolens dom var att det gällande dessa marker inte fanns några andra folkgrupper som kunde bevisa sin historiska närvaro, och därmed ifrågasätta den ”urminnes hävd” som nu tillföll Girjas sameby.

Men den historieskrivning som gäller Girjas gäller just Girjas – och inte per automatik alla andra samebyar i Sverige.

Direktivet var utformat så att utredningen var styrd till att komma fram till att rätten att upplåta jakten och fisket skulle tillfalla alla samebyar, precis som för Girjas. Oavsett vilken historia vad gäller närvaro och markanvändning alla dessa andra enorma mark- och vattenområden har.

Vilket, i sin tur, skulle innebära att svenska medborgare inte längre skulle ha lika rättigheter och tillgång till de områden som vi gemensamt, genom staten, äger och förvaltar.

Det beslut som regeringen i dag meddelade är därmed lika logiskt som rimligt. Det behövs en omstart i det här arbetet.

Att tro att den fråga som under århundraden skjutits på framtiden – frågan om renskötseln, samers och samebyars rättigheter vad gäller statens mark – skulle kunna utredas på ett rimligt sätt på endast några få år, dessutom med snäva och förutbestämda direktiv, var helt enkelt i överkant naivt.

Nådaskottet till den sedan länge dödsdömda utredningen utdelades alltså i dag.

En ny utredning, med nya direktiv, ska nu tillsättas.

– Syftet med den nya utredningen är att arbeta fram långsiktigt hållbara förslag som har bred förankring både hos dem som berörs och i riksdagen, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i en kommentar.

Det låter som en betydligt bättre grund att stå på när en så komplex fråga som denna ska drivas vidare.

Var det slutar?

Omöjligt att säga, men du kan räkna med att Svensk Jakt kommer att fortsätta hårdbevaka frågan.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget